Trauma wordt genetisch doorgegeven

In het VIV archief lees ik een mail van een VIV lid die ons haar bevindingen mailde over een bericht dat zij toen las in de Telegraaf: ‘´Trauma wordt genetisch doorgegeven’

Zij schrijft hoe tevreden het haar stemt dat onderzoek nu uitwijst wat vele leden allang wisten. Ze schreef:

“De NEI-practitioners in jullie ledenbestand wisten dit allang (miasma) en wellicht ook leden met andere disciplines. Fijn dat het nu ook bewezen is.”

Let wel dat dit artikel járen geleden in de krant verscheen, het nog veel meer jaren daarvoor al bij vele disciplines bekend was, maar het nu nog geen dagelijkse toepassing krijgt bij veel zorgvraagstukken en situaties waar men zich met diagnoses vaststellen bezighoudt. In die tak van sport heeft het geen plek en is het geen onderdeel van ons dagelijks leven. En dat is best gek, want traumatische ervaringen zijn wél een onderdeel van ons dagelijks leven.

Laat ik alle gebeurtenissen die jij en ik dagelijks mee kunnen maken zoals een auto-ongeluk of een onverwacht verlies, een ziekte of overlijden even achterwege. Stel ik alleen maar deze vraag: Hoeveel mensen ken jij waarvan de ouder(s) en/of grootouder(s) een oorlogsverleden hebben? Heel veel, toch?!

Even terug in de tijd

Uit welk jaar precies dit artikel komt is ons niet bekend. Wel zien we dat er in 2014 en 2015 veel over geschreven en gesproken wordt en in augustus 2015 de Telegraaf (nog?) een artikel heeft. Nu met de titel ‘Holocaust – trauma blijkt erfelijk’.

In de archieven van VIV vind ik nog een andere reactie n.a.v. hetzelfde artikel:  

Dit moet mij even van mijn hart: n.a.v. een artikel uit de Telegraaf: ´trauma wordt genetisch doorgegeven, zou uit onderzoek blijken.´ Wat genetisch wordt doorgegeven, is hooguit de kans op het meemaken van een trauma in de vorm van een bepaalde gevoeligheid. Het zijn alle omstandigheden bij elkaar (gezin, familie, woonomgeving, school) die maken dat de kans ook waargemaakt wordt. Of niet.

Het is heel goed mogelijk dat men een levensloop kiest en keuzes maakt waardoor de kans (op trauma) géén werkelijkheid wordt. Het draait om bewustzijn. Ik heb dit in mijn eindscriptie over een bipolaire stoornis ook beschreven. Zo zijn er geen bipolaire genen als zodanig, en kan de patient zijn diagnose overstijgen, (2014!) is de stelling van de Nederlandse hoogleraar Psychiatrie Jim van Os. Er zijn wel/hooguit gebeurtenissen, die een bepaalde (energetische) indruk hebben achtergelaten. En die zijn veelal op te lossen d.m.v. Familieopstellingen, NEI of NLP bijvoorbeeld.

Wat is een trauma?

Een trauma kan ontstaan wanneer je een of meerdere ingrijpende gebeurtenissen meemaakt die je niet goed kan verwerken. Aldus VIV lid en trauma therapeute Lies Dekkers

Bijvoorbeeld een verkeersongeluk, plots ontslag, scheiding, misbruik, geweld of operatie. Het zenuwstelsel raakt dan overweldigd en blijft op de “alarmstand” staan waardoor je niet meer echt kunt ontspannen. De langdurige ontregeling die dit geeft, leidt tot allerlei psychische en/of fysieke klachten.

Vaak zijn de klachten een combinatie van:

 • Afgeslotenheid en verstild of juist rusteloos en druk
 • Gespannen, verstard en verhard of juist slapte en geen kracht ervaren
 • Fysieke klachten, zoals bijvoorbeeld hyperventilatie, vermoeid of slaapproblemen
 • Gevoelens van angst, onveiligheid en rusteloosheid
 • Niet weer weten wie je bent en moeite met relaties
 • Rusteloos, druk en juist de roekeloosheid opzoeken

Trauma’s zijn erfelijk

Dat traumatische ervaringen erfelijk zijn zien we terug in het DNA. Mogelijk speelt epigenetica hierin een rol. Epigenetica is het verschijnsel waarbij bepaalde levensomstandigheden invloed hebben op het DNA, het erfelijk materiaal van de persoon in die betreffende situatie. Bepaalde situaties met specifieke ervaringen of omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat een bepaald gen ‘aan’ staat, ‘uit’ staat of minder actief is. Epigenetische veranderingen zou je ook een soort overlevings- of noodscenario kunnen noemen. Veranderingen die het mogelijk maken om je razendsnel aan je omgeving aan te passen en je overlevingskansen te vergroten.

Denk maar eens aan de oorlogswinter in 1944

Na de oorlogswinter van 1944 werden in ons land bijvoorbeeld veel kleine baby’s geboren. Een duidelijk epigenetisch effect: de baby’s pasten zich in de baarmoeder al aan de barre omstandigheden van de Tweede Wereldoorlog aan. Immers, als er weinig te eten is, ben je beter af als je klein bent. Maar toen deze baby’s volwassen waren en zelf kinderen kregen, werden die ook klein geboren. De erbarmelijke omstandigheden van de oorlogswinter werkten blijkbaar twee generaties door.

Of aan 9/11

Na een gebeurtenis met zoveel impact als de aanslag op 11 september 2001 kregen naar schatting een half miljoen inwoners van New York symptomen van het posttraumatische stress syndroom (PTSS). Een professor uit een lokaal ziekenhuis onderzocht 38 zwangere vrouwen die in of dichtbij het World Trade Center waren toen de aanslagen plaatsvonden.

Uit dat onderzoek kwam het resultaat dat de vrouwen die PTSS kregen veel kleinere hoeveelheden van het stresshormoon cortisol in hun speeksel hadden dan de vrouwen die geen PTSS kregen. (Dit stresshormoon wordt aangemaakt in de bijnieren als reactie op een angst- of stressprikkel).

De professor wilde vervolgens weten of deze vrouwen de stress die ze hadden ervaren en in hun lichaam was opgeslagen op hun kinderen door gegeven hadden. En dat laatste bleek inderdaad zo te zijn. De kinderen van de moeders met PTSS reageerden anders, intenser. Zij vertoonden meer gestrest gedrag bij blootstelling aan stressfactoren dan kinder van moeders zonder PTSS. Je zou kunnen stellen dat de kinderen de nachtmerrie van hun moeders hadden geërfd. De professor kwam bij een eerder soortgelijk onderzoek onder Holocaustoverlevenden en hun kinderen tot eenzelfde conclusie. Bron en Bron research & studies New York

Trauma anno 2021

Onder onze VIV leden zijn meerdere leden gespecialiseerd in het werken met en behandelen van trauma’s, waaronder Lies Dekkers in Eindhoven. Lies past de methodieken ACT, Acceptance and Commitment Therapy, SE, Sommatic Experiencing en TR-EMI toe bij traumatherapie. Het vraagt een gespecialiseerde werkwijze die tot doel heeft de “Alarmstand” van het zenuwstelsel te halen, zodat je weer tot ontspanning, rust en het opbouwen van jouw vitaliteit kan komen. Tegelijkertijd zijn er veel gradaties en soorten trauma net zoals er ook meerdere methodieken zijn die een positief effect hebben op traumatische ervaringen.

Anno 2021 lijken we te kunnen stellen dat niemand zonder een traumatische ervaring is. Maar niet iedereen is daadwerkelijk getraumatiseerd, dat zijn 2 verschillende dingen. Of en hoe de impact van een traumatische ervaring is, verschilt per persoon.

Wil je onderzoeken wat de impact van een nare ervaring op jouw leven is? Vind dat een VIV coach of therapeut bij jou in de buurt. Ieder VIV lid kan hierin een start met jou maken en zal doorverwijzen op het moment dat het (tijdelijk tussendoor of als vervolg) om trauma-therapie vraagt.

Wil je onderzoeken of een nare ervaring een trauma is en hoe de impact ervan is op jouw vitaliteit? Of weet je al dat je een trauma hebt, kijk dan uit naar een gespecialiseerde traumatherapeut onder onze leden.

Blijf de updates op onze website volgen voor meer informatie over trauma, trauma verwerking en trauma behandeling. Er komen verschillende experts aan het woord en we starten met VIV lid enTraumatherapeute Lies Dekkers uit Eindhoven.

Hulp nodig?

Voel je je geraakt bij het lezen van deze blog? Kijk dan via de homepage naar een passende therapeut bij jou in de buurt.

Zelfhulp

Aanraders qua literatuur om zelf mee aan de slag te gaan zijn:

De levende erfenis van trauma transformeren

Auteur(‘s) Janina Fisher
ISBN 9789463160575
Jaar van verschijning 2021
Uitgeverij Uitgeverij Mens!

WERKBOEK
Ook als de gebeurtenissen jaren geleden hebben plaatsgevonden, kan de erfenis van symptomen nog springlevend zijn. Van oudsher wordt ervan uitgegaan dat zulke gevolgen verdwijnen wanneer het verhaal over wat er is gebeurd wordt verteld. Getraumatiseerde mensen hebben echter een heel andere ervaring: het telkens opnieuw vertellen van het verhaal zorgt vaak voor een heractivering van hun traumaresponsen, zodat ze eerder overspoeld raken dan het trauma verwerken. Ze kunnen hun ervaringen pas transformeren zodra ze begrijpen dat hun reacties normale responsen op abnormale gebeurtenissen zijn. Janina Fisher verklaart in dit boek hoe de erfenis van symptomen getraumatiseerde mensen heeft geholpen om te overleven. Ze geeft stap-voor-stapstrategieën die zelfstandig of in samenwerking met een therapeut toe te passen zijn, aangevuld met eenvoudige afbeeldingen waarmee getraumatiseerden zelf wijs kunnen worden uit hun verwarrende gevoelens en fysieke reacties. Met werkbladen.

Klik HIER voor meer toelichting, een inkijk- en bestelmogelijkheid.

Een 2e aanrader is het boek ‘De Fontein’ van Els van Steijn

SAMENVATTING

Stel je een prachtige fontein voor met verschillende bakken met water, die elkaar bevloeien. Ergens in de bovenste bakken van de fontein staan je voorouders. In de laag eronder tref je je overgrootouders aan. In de bak onder de bak van de overgrootouders vind je jouw grootouders. De bak daaronder is van jouw biologische vader en moeder. En de bak daar weer onder is van jou met al je eventuele broers en zussen op volgorde van geboorte. De bak onder jouw bak is bestemd voor jouw kinderen. Kleinkinderen zijn te vinden in de bak daar weer onder.

De fontein groeit dus eindeloos zolang kinderen geboren worden in jouw familie. Om je leven te leven in plaats van geleefd te worden, is het noodzakelijk dat je op jouw plek in de fontein staat. Ieder mens heeft een unieke en eigen plek. Daar sta je in je kracht en ontvang je je eigenheid en flair.

Vaak sta je niet op je eigen plek. Om verschillende redenen kun je zijn opgestegen naar een bak boven je. Je hebt bijvoorbeeld gezorgd voor één van je ouders. En je hebt verantwoordelijkheid overgenomen die niet van jou is. Je beschermde je moeder en vrolijkte haar op, was bemiddelaar tussen je ouders of je hield je in omdat je ouders het toch al zo moeilijk hadden. In je dagelijkse leven uit zich deze dynamiek in het overnemen van verantwoordelijkheid die niet van jou is maar van je vriend(in), je baas etc.

Op het moment dat dit gebeurt, ontvang je niet meer maar geef je. Je voelt je wellicht groot en belangrijk maar je bouwt ondertussen een tekort op. Je wordt behoeftig. Het patroon dat je in de familiefontein laat zien, herhaalt zich bijna altijd op andere vlakken in je leven. Zoals bijvoorbeeld wanneer je een oordeel hebt over één van je ouders. Je ouders zien je onvoldoende of je voelt je beter of ‘meer’ dan bijvoorbeeld je vader en gaat uit verbinding met hem. Dit patroon uit zich in autoriteitsconflicten en bewijsdrang.

Als je leert af te dalen naar jouw plek in de fontein, vind je rust en laat je het jezelf goed gaan. Je laat los wat van de ander is en kijkt aan wat van jou is. Hiermee stel je grenzen, blijf je in verbinding en neem je verantwoordelijkheid voor jouw leven. Je leert ja zeggen tegen wat er is (al het goede en het minder mooie) waarbij je je eigen primaire gevoelens gaat ervaren. Primaire gevoelens maken je schoon van binnen. Bij het afdalen kom je ook in aanraking met keuzes omtrent schuld en onschuldig zijn. Het is belangrijk dat je daarmee om leert gaan.

Mijn boek reikt je een ander perspectief aan zodat je anders kunt kijken naar je leven. De fontein kan je toegang verschaffen tot een positieve spiraal, die ontstaat als het je lukt om de zogenaamde systemische wetmatigheden voor je te laten werken. De principes van opstijgen en afdalen helpen je om de relatie met jezelf en je omgeving te verbeteren. Je zult meer rust ervaren en grip krijgen op de kwaliteit van je leven. 

KLIK HIER voor meer toelichting, een inkijk- en bestelmogelijkheid.

Of vind een passende therapeut bij jou in de buurt via onze zoekoptie ‘vind een therapeut’

Energetische therapie, trillingen en muziek

Je vraagt je misschien af wat een blog over muziek en trillingen te maken heeft met vitaliteit en levenskwaliteit. En aan het eind van deze blog zal je duidelijker geworden zijn wat het verband is met en de kracht is van energetische therapie en muziek

Energetische therapie, trillingen en muziek

In deze blog laten we natuurgeneeskundig therapeut en oud-VIV lid Josta van der Wiele aan het woord. Zij deelt haar kennis en ervaring over zowel energetische therapie als over muziek. Alles is energie en heeft een eigen trilling en we vroegen Josta of zij haar kennis en ervaring hierover met ons wil delen. Dat het juist deze blog is geworden, is dubbelzijdig: Enerzijds is het vanwege haar liefde voor natuurgeneeskunde en een onderzoeksprotocol waaraan zij binnen dit veld werkt. En dat het gecombineerd is met muziek is anderzijds en heeft te maken met het overlijden van een wereldwijd gerespecteerde en Nederlandse dirigent: Bernard Haitink. Enerzijds gaat deze blog over de natuur en anderzijds gaat deze blog over muziek. Het verband? tussen beide? Trillingen!

Onderzoek energetische therapie

Sinds enige tijd werk ik mee aan onderzoek op het terrein van de natuurgeneeskunde. Ik schrijf een onderzoeksprotocol voor een effectonderzoek naar energetische therapie, en doe verslag van wat daarbij komt kijken in een artikel voor het vakblad VNIG. Dat is leuk en leerzaam, maar ook een soort ontwikkelingswerk. Een overkoepelend wetenschappelijk kader voor het doen van onderzoek naar CAM ontbreekt namelijk in Nederland.

Energetische therapie (ET) wordt in diverse vormen onderwezen en toegepast in ziekenhuizen, verpleeghuizen, de ggz en particuliere praktijken, maar de effecten daarvan worden in Nederland nog nauwelijks onderzocht. Ook de financiering ervoor ontbreekt. ZonMW heeft wel voorstellen gedaan om te komen tot een wetenschappelijk kader, onder meer door een aanzet te geven voor een Consortium voor Integrale Gezondheid en Zorg (CIGZ) en door de vraag te stellen of reguliere onderzoeksmethoden wel passen bij CAM (Reijmerink 2014).

In het buitenland wordt al decennia lang wetenschappelijk onderzoek gedaan. Ik maak bij het schrijven dankbaar gebruik van een Nederlands overzicht van effectonderzoek naar Therapeutic Touch (een vorm van energetische zorg) (Busch et al 2008), en van een rapport (geschreven in opdracht van beroepsorganisatie VVET) over de stand van zaken in het internationaal wetenschappelijk onderzoek in de energetische natuurkunde en energetische therapie (De Waard 2019).

Effectonderzoek therapeuten

Ons effectonderzoek zal zich richten op zelfstandige therapeuten, die het onderzoeksraamwerk kunnen gebruiken om de effecten van ET in hun eigen praktijk te onderzoeken voor een specifieke klacht of conditie. Het opzetten van een dergelijke studie vraagt veel inlezen, vooral ook over fouten die in eerdere onderzoeken zijn gemaakt, en zoeken naar manieren om niet alleen de effecten van de behandeling op de klachten goed te kunnen meten (welke meetinstrumenten zijn er zoal gebruikt en welke zouden ook voor ons nuttig kunnen zijn?), maar ook zoeken naar methoden en vragenlijsten die tevens de holistische effecten van behandelingen kunnen meten. Een punt is daarbij dat, aangezien veel onderzoek in de VS of het VK is gedaan, vragenlijsten in het Engels zijn gesteld. Die vragenlijsten moeten dan eerst vertaald worden en de vertalingen moeten gevalideerd worden. Vandaar dat wij ook zoeken naar bestaande Nederlandse equivalenten.

Verschil effectonderzoek – fundamenteel onderzoek

Zoals gezegd, wordt dit een effectonderzoek, geen fundamenteel onderzoek. Fundamenteel onderzoek richt zich op het werkingsmechanisme van een bepaalde therapie. (Van veel complementaire en reguliere behandelwijzen is het werkingsmechanisme niet bekend, maar dat terzijde.) Zo wordt een energetische behandeling ook wel een bioveldbehandeling genoemd.

Dat klinkt prachtig, maar onderzoekers zeggen dat zij geen duidelijk beeld hebben van de kenmerken van een bioveldbehandelaar of hoe ze deze moeten ´ijken´. Is een bioveld een elektromagnetisch veld (dat met bepaalde technieken te meten is en ook al gebruikt wordt bij moderne diagnostiek en behandelingen) of gaat het (ook) om een (nog niet meetbaar) veld van een andere orde? Kan een therapeut met zijn handen gericht een bepaald elektromagnetisch veld uitstralen en hoe kan dat gemeten worden? En als de behandeling geen effect heeft, is dat dan omdat het uitgezonden signaal te zwak is of omdat de cliënt het niet oppakt?

Toekomstig onderzoek zou zich volgens deze onderzoekers moeten richten op fysiologische kenmerken van bioveldbehandelaars, om beter te begrijpen wat er bij hen zelf gebeurt. In de tussentijd zouden therapeuten kunnen uitzoeken wat de beste ´dosering´ van hun interventie is (TT-Wijzer nr 70 zomer 2013). Dit laatste, het doseren van de interventie (tijdsduur, focus of intentie van de behandelaar) kunnen wij als onderdeel in ons effectonderzoek meenemen.

Wetenschap en Kwantumfysica

De laatste jaren worden steeds meer wetenschappelijke achtergronden verzameld die de basis kunnen vormen voor (theorievorming over) Energy Medicine. Die achtergronden liggen op het snijvlak van de klassieke natuurkunde, biologie en kwantumfysica. Ons hele lichaam, inclusief bloedsomloop, hormonen, ademhaling en spijsvertering enz. lijkt een levende matrix, waarin alle onderdelen voortdurend in beweging en in uitwisseling zijn, door transport van (elektrische en chemische) signalen en trillingen, elektromagnetische golven en lading, van binnenuit en van buitenaf.

Alle aspecten van lichaam en geest beïnvloeden elkaar voortdurend over en weer. In het magnetisch veld van het hart bijvoorbeeld zijn emoties voelbaar voor anderen. Voor energetisch therapeuten is het menselijk energieveld van buiten naar binnen steeds ´tastbaarder´, het lichaam zelf is het meest ´verdicht´.

Kwantumfysica

Vanuit de kwantumfysica komt de aanwijzing dat non-lokaliteit de basis is van onze werkelijkheid. Sommige kwantumfysici denken dat de gehele fysieke werkelijkheid wordt gecreëerd door bewustzijn. De meeste energetisch therapeuten gaan er vanuit dat bewustzijn energie creëert, welke op haar beurt materie creëert. Steeds meer wordt aangetoond dat complexe, levende systemen in een coherente staat kunnen verkeren en met elkaar kunnen resoneren. Zo bleek uit diverse onderzoeken dat de hersengolven van de cliënt tijdens de behandeling synchroon gingen lopen met de alfagolven van de behandelaar en dat de alfagolven bij de cliënten significant toenamen ten opzichte van die in de controlegroep (Oschman 2016).

De hypothese is dat therapeuten, omdat zij getraind zijn om hun gedachten en gevoelens tot rust te brengen aan het begin van een behandeling (zij brengen zichzelf in een soort meditatieve toestand), zij niet alleen afstemmen op het bioveld van de cliënt, maar ook gaan resoneren met de grotere energievelden van de aarde en het non-lokale bewustzijnsveld (De Waard 2019). Via hun eigen bioveld, hun hersenen en hun afstemming op die grotere energievelden, ontvangen zij informatie, die zij puur door hun focus en afstemming doorgeven aan hun cliënten. Deze resonantie brengt een grotere coherentie teweeg in het bioveld van de cliënt, resp. brengt de zelfheling op gang.

Hoezo kunnen trillingen helen?

Ik begon over die fundamentele aspecten van energie omdat energie, helende energie, bestaat uit golven, trillingen, informatie. Ook geluid bestaat uit trillingen. Thuis kunnen we eenvoudig ervaren dat een klok die langzaam tikt een rustiger gevoel geeft dan een driftig tikkend klokje. Muziek, en in het bijzonder het gebruik van bepaalde tonen en octaven, werd in de oudheid gebruikt als geneeswijze. Daarbij gebruikten priesters soms instrumenten en technieken die wij vandaag de dag niet meer begrijpen (Consemulder 2008).

Ook vandaag de dag wordt muziek gebruikt in therapie en tijdens opnames in ziekenhuizen. Muziektherapie is, net als energetische therapie, niet gericht op praten maar op (non-verbale) ervaringen in het moment.

Muziektherapie maakt gebruik van het feit dat muziek diep kan raken en invloed heeft op emoties en stemming. Door luisteren, uitvoeren en stemgebruik is het mogelijk om in contact te komen met diepere gevoelslagen. Lagen die met praten vaak moeilijker te bereiken zijn. Daarbij komt dat sommige mensen een trauma hebben ervaren op een leeftijd waarop ze nog niet konden praten. Door middel van muziek kunnen zij dan alsnog woorden geven aan wat ze nodig hebben (vaktherapie.nl). Je zou kunnen zeggen dat muziek in mensen iets in trilling kan brengen. Dat muziek een ´gebied´ kan aanraken waar heling nodig is.

Dirigent Bernard Haitink

De helende werking van muziek

Ook dirigent Bernard Haitink, die op 21 oktober 2021 in Londen op de hoge leeftijd van 92 jaar overleed, kon vele mensen raken. De muziek die hij dirigeerde werd door vele duizenden mensen beluisterd. En zijn concerten werden druk bezocht omdat mensen wilden genieten van een van de symfonieën van bijvoorbeeld Mahler of Bruckner.

Zelf heb ik ooit in muziekcentrum Vredenburg kennisgemaakt met Mahler (niet onder leiding van Haitink trouwens). Sindsdien heb ik vaak geluisterd naar symfonieën en liederen van Mahler. Ik heb diverse opnames van Mahler die door Haitink zijn gedirigeerd. Ik vind het fascinerende muziek, verrassend en vaak ontroerend, en uitvoeringen door Haitink zijn voor mij altijd prachtig. Maar wat er tussen hem en het orkest of solisten gebeurde fascineert mij. Was de afstemming tussen hem en de muziek en tussen hem en de uitvoerende musici ook een vorm van resoneren, van wederzijdse afstemming?

De magie en sereniteit van klank

Mezzosopraan Christianne Stotijn: ¨Zijn allergrootste gave was dat hij geen woorden nodig had. Hij kon alles met zijn handen laten zien. Met ademen was hij altijd samen met jou. ¨En solo-trombonist Jörgen van Rijen: ¨Het klinkt wellicht vreemd, maar zijn persoonlijkheid alleen al zorgde voor een andere klank in het orkest. (…) Zijn gezichtsuitdrukking en zijn manier van bewegen maakten dat het hele orkest mooier, warmer en dieper klonk. Magisch ja, hij kon magie oproepen. (…) Hij incorporeerde de inbreng van de musici in zijn visie. De eerlijkheid tegenover de muziek stond altijd bovenaan.¨ (Trouw 23 oktober 2021).

Mogelijk werden deze rust en sereniteit met de jaren bij Haitink steeds sterker, naarmate hij ook ouder en fysiek zwakker werd. Het magische van zijn interpretaties werd voortdurend beschreven in recensies. Dat hij volledig boven de materie stond, iets wat hij zelf niet kon uitleggen.

De documentaire die dezelfde avond werd uitgezonden, benadrukte dat Bernard Haitink zich op een heel pure manier voorbereidde op concerten. Hij werd één met de muziek, met de componist, er zat tijdens concerten geen ego meer tussen. ¨Zonder poeha of effectbejag, altijd in dienst van de muziek en de componist¨ (Trouw 23 oktober 2021).

Als dat geen afstemming is …

Met dank aan Josta van der Wiele

Ook onder VIV leden zijn muziektherapeuten, waaronder Monica Wagner in Nijmegen , Caroline Bun in Bussum en Diana van Wees in Den Helder

Wil jij de helende effecten van klank en/of muziek ervaren?
Kijk HIER voor een therapeut bij jou in de buurt.

Psychosociale hulp aan kinderen en jongeren

Sinds 2015 is met de invoering van de nieuwe Jeugdwet de gemeente verantwoordelijk voor alle jeugdzorg, uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering.

 • Hoe ging dat in 2015?
 • Waar staan we nu?
 • En hoe heeft dat vorm gekregen bij psychosociaal therapeuten in holistisch werkende praktijken en complementaire zorg?

Omdat gemeenten hun eigen invulling geven aan de wijze waarop de Jeugdwet uitgevoerd dient te worden kunnen we ons maar het best beperken tot datgene wat er vanuit de rijksoverheid over gecommuniceerd wordt.

Los van wat er in de jeugdwet is geregeld, kan een complementair therapeut natuurlijk altijd nog een beroep doen op een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering als de ouders daarvoor verzekerd zijn. Mits die hulp geen hulp is die geregeld is in de Jeugdwet.

Wat is deze psychosociale zorg voor jeugd?

Psychosociale hulp aan kinderen omvat de ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en hun ouders bij alle denkbare opgroei- en opvoedproblemen. Dit kan variëren van een simpel advies of een opvoedcursus tot begeleiding en ondersteuning van processen en vaardigheden bij het kind tot een verblijf bij pleegouders of psychiatrische zorg.

Veranderingen in 2015

De verandering was dat niet langer de provincies als indicerend orgaan, maar de gemeenten verantwoordelijk werden voor alle jeugdhulp, uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en ook de jeugdreclassering.

Deze veranderingen hadden tot gevolg dat zorgverzekeraars vanaf 1 januari 2015 geen zorg meer vergoedden uit de Zorgverzekeringswet en de Wlz die valt binnen de uitvoering van die Jeugdwet. Daarmee kwam ook de vergoeding van psychosociale hulp aan minderjarigen vanuit het budget voor Alternatieve zorg in de aanvullende verzekering te vervallen.

De contacten verliepen niet langer meer via provincie en zorgverzekeraars, maar via gemeenten. Aanspreekpunten kwamen dichter bij huis te liggen, lokaler. Maar er kwamen tegelijkertijd ook veel méér verschillende aanspreekpunten. Dat werd nog duidelijker toen bleek dat iedere gemeente een eigen draai aan het beleid mag geven. Kennis van het beleid van de gemeente waar jouw jeugdige cliënt woonachtig is, is dus zeer wenselijk.


Gemeenten zijn vanaf 2015 voorliggend en zij kunnen met elke zorgaanbieder op GGZ/psychosociaal terrein overeenkomsten sluiten. Zij zijn niet gehouden aan de voorbehouden die Zorgverzekeraars wel kennen vanuit de huidige Zorgverzekeringswet. Gemeenten zijn in regiobijeenkomsten geïnformeerd over het zorgaanbod, dat eerder nog onder de verzekeringsvoorwaarden van de Zorgverzekeraars viel.

Waar staan we nu?

Anno 2021 zijn de gemeenten nog steeds voorliggend. Tegelijkertijd is er meer druk vanuit de overheid om de geleverde kwaliteit aan criteria te laten voldoen, te toetsen, te borgen en te registreren. Niets mis mee, mits het een doel dient!

De overheid heeft tot en met 2021 ruim € 1 miljard beschikbaar gesteld aan gemeenten voor jeugdzorg, waarmee gemeenten extra middelen krijgen om hulp en ondersteuning te bieden.

Maar hoe verder na 2021? Eerder was al bekendgemaakt dat gemeenten in 2022 extra geld voor jeugdzorg krijgen: het gaat om 1,3 miljard euro. Maar het demissionaire kabinet hakt ook in de op prinsjesdag gepresenteerde Miljoenennota en begroting geen knoop door over het jeugdzorgbudget na 2022. Aldus het laatste bericht van Jeugdzorg Nederland.

Hoogleraar Jochen Mierau pleit voor langjarige contracten tussen gemeenten en aanbieders. Zodat het ook lonend is voor professionals om te investeren en te innoveren. Nu worden er vooral eenzijdig kwaliteitseisen gesteld. In de praktijk komt dit het kind en gezin nauwelijks ten goede. Het zet de professional onder druk en laat het verhoudingsgewijs vaak meer administratieve handelingen verrichten dan zorg verlenen.

De criteria waaraan de kwaliteit moet voldoen, toetsen, borgen en registreren ervan brengt veel administratieve handelingen met zich mee. De registratie moet bij voorkeur digitaal en uiteraard conform de regels van de AVG. Dit vraagt om gedegen software en apparatuur waaraan kosten verbonden zijn die lonend moeten zijn voor zowel organisaties als de zelfstandige professional. Jeugdhulp aanbieders dienen vooraf geregistreerd te zijn bij de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd als jeugd en gezinsprofessional. Het register staat primair open voor Jeugdhulpverleners die over een regulier relevante HBO bachelor opleiding beschikken. Op basis van de hardheidsclausule kan je ook een aanvraag voor registratie doen met je complementaire diploma’s.

Psychosociale complementaire zorg aan jeugdigen

Alle VIV leden werken met een informed consent. Dit is een behandelovereenkomst waarin de cliënt wordt geïnformeerd over de werkwijze van de therapeut. Hierin worden vooraf alle afspraken vastgelegd.

Wanneer de cliënt de leeftijd van 16 jaar nog niet heeft bereikt

 • Ondertekent het kind vanaf het 12e jaar zelf het informed consent en de behandelingsovereenkomst
 • Dienen beide ouders / voogden dit informed consent te ondertekenen

Wanneer de cliënt minderjarig is, maar ouder is dan 16 jaar

 • Volstaat dat 1 ouder samen met de minderjarige tekent

Vitaler leven door loslaten en vertrouwen, hoe doe je dat?

Een veelgehoorde kreet in de praktijken van onze VIV-leden is “Hoe doe ik dat dan?”
En het antwoord weten in je hoofd, betekent niet dat je het ook om kan zetten naar handelen. Weten is namelijk niet hetzelfde als kunnen en dat geeft de vragen:

 • Hoe laat ik los?
 • Wat moet ik doen om me meer ontspannen?
 • Hoe vertrouw ik meer en makkelijker?

Het lichaam spreekt, wie luistert?

Elke verandering start met bewustzijn. Dat geldt ook voor het ontspannen, loslaten en vertrouwen. Wil je meer vitaliteit, dan moet je eerst weten waar deze stagneert.

Een weergave uit de praktijk van een psychosociaal coach en therapeut:

Ze zit halverwege de zitting van haar stoel en oogt alsof ze elk moment weer uit haar stoel op kan springen. Ze praat honderduit over wat ze allemaal al gedaan heeft en ondersteunt dit met handgebaren. Ik hoor hoe de adem opraakt tijdens het spreken, ze heeft een hoge ademhaling, de borst gaat op en neer tijdens het ademhalen.

Ik vraag haar naar de reden van haar komst en ze wordt stil. Haar lichaamshouding verstijfd zich en ik zie de spanning in haar lichaam toenemen. Haar adem stokt even en ik zeg haar dat het ok is de tijd te nemen om te voelen wat ze hierin nu met mij wil delen.

Ze valt stil en kijkt me aan. Ik doorbreek het en vraag haar of de stoel comfortabel genoeg is. Ze gaat met haar aandacht naar zichzelf en de stoel. “Kan je de stoel onder je voelen?” vraag ik haar? En het antwoord duurt even, maar is een ‘ja’. “En kan je de rugleuning ook voelen?”, vraag ik. Ze gaat verzitten naar een manier waarop ze nu óók de rugleuning kan voelen en ze me bevestigend kan antwoorden.

Afstand geeft vertrouwen

Met compassie kijk en luister ik. “Wat brengt je hier?” vraag ik nu nog eens met een zachtere stem. En ze begint opnieuw te praten. Rustiger, zachter, bedachtzamer en vermoeid. De moeheid klinkt door in haar stem en wordt zichtbaar in haar lichaam die meer en meer onderuit zakt. Ze weet dat ze het op deze manier niet langer volhoudt op haar werk, maar ze vindt het zo leuk en ze zou niet weten wat ze anders moet of kan …

Het lichaam heeft hard gewerkt, zij heeft hard gewerkt. We starten met ontspannen op de stoel en bewust ademen. Ze begint te huilen. Dit is nu net wat ze niet wilde voelen, die moeheid. Dit voelt als falen, vertelt ze en ze komt juist om te horen wat ze moet doen om met vertrouwen weer door te kunnen … Een reeks van gedachten en overtuigingen volgen:

 • Ik ben een paar dagen vrij geweest en dat had ik niet moeten doen. Ik had de verkeerde tijd gekozen, dat had ik van tevoren eigenlijk zelf al kunnen bedenken.
 • Er ligt nu zoveel te doen en dat moet ik aanpakken, daar ben ik tenslotte voor aangenomen, maar het is zoveel en dadelijk denken ze dat ik het niet kan
 • Ik weet gewoon niet meer waar ik moet beginnen
 • Help, ik weet niet meer wat ik moet doen.
 • Ik ben hier ook gewoon niet goed in …

Haar stem is verandert. Haar lichaam heeft vele houdingen en momenten van spanning laten zien.

Laten we even afstand nemen van deze situatie en eerst even iets anders doen. Laten we starten met weer leren voelen hoe jij je voelt, hoe jouw lichaam zich voelt. Luisteren naar wat je lichaam jou te vertellen heeft. Alles is al in jou aanwezig. Zullen we samen even stil zijn? Samen onderzoeken welke gedachten en overtuigingen een rol spelen? Natuurlijk nemen we je vraag mee. Zodat jij je weer leert verbinden met jouw ware zelf, je passies, talenten, wie jij in essentie bent.

Na een aantal minuten stilte en ademen stel ik haar nog eens de vraag: “Wat brengt je hier?” Ze geeft aan dat ze het gevoel heeft dat ze er alleen voor staat en haar collega’s werk afschuiven en ze getest wordt. Ze voelt zich buitengesloten. Ik zie haar en hoe haar lichaam reageert. Ik hoor de woorden die ze spreekt en hoe haar stem trilt. Dit is waar het voor haar in de kern om draait. Hier zit haar verdriet en de pijn die zo intens en moeilijk voelbaar en aanvaardbaar is. “Herken je dit uit andere situaties? Vraag ik haar en de sessie gaat voort …

Lichaam en geest zijn beide belangrijk

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en VIV therapeuten kijken op een holistische manier naar jou. Of je nu op de behandeltafel ligt voor een massage of in de praktijk voor een psychosociaal consult. De non-verbale aspecten zijn net zo belangrijk als de verbale aspecten.

Neem eens contact op met een van onze leden om kennis te maken en te ervaren op welke manier zij jou (weer) meer in contact kunnen brengen met jouw vertrouwen en jouw (levens)vitaliteit.

Klik hier en vind een therapeut bij jou in de buurt

Ontspannen, loslaten en vertrouwen voor vitaliteit

Ontspannen, wie wil dat niet? “Dan moet je gewoon loslaten”, ken je die? Ja, gewoon ontspannen, loslaten en vertrouwen. “Makkelijker gezegd dan gedaan”, is een veelgehoorde kreet in de praktijk van onze VIV leden. Want hoe doe je dat nou, ontspannen? Loslaten? Vitaler leven?

Ontspannen is loslaten en essentieel voor een vitaler leven

Een weergave uit de praktijk van een massagetherapeute:

Ze ligt op haar rug op mijn massagetafel en voelt echt wel dat haar schouders naar voren gericht zijn in plaats van ontspannen op de tafel. Ze weet ook echt wel dat het veel beter voor haar zelf zou zijn als ze “gewoon” kan ontspannen. Maar haar lichaam doet het niet of in ieder geval niet uit zichzelf.

Als ik mijn handen tussen haar schouders en de massagetafel leg, als uitnodiging om verder te zakken, voel ik haar verstrakken onder mijn handen. Ze voelt de uitnodiging en voelt daarnaast haar eigen weerstand tegelijkertijd.

De weerstand om zich toe te vertrouwen, over te geven aan het moment van rust en om de aanwezige spanning los te laten. Ik weet het en zijn weet het, ze heeft altijd alles alleen moeten doen en ze kan het ook heel goed alleen doen. Maar dat hoeft nu niet… Ze is echter gewend om de touwtjes altijd strak in eigen hand te houden en om die nu zomaar los te laten.

Het lichaam houdt het bekende, vertrouwde patroon van het aangespannen vasthouden van de touwtjes nog even aan. Het is zwaar, ze wil dit niet meer, geeft ze aan. Ook de pijn in haar schouders vertelt haar dat het zo niet veel langer meer vol te houden is, het niet langer zo door kan gaan.

Het is tijd voor een andere manier, een zachtere en meer liefdevollere manier, met name voor zichzelf. Langzaam en met een schokje dalen haar schouders een klein stukje. Ik voel het, zij voelt het en we geven het de tijd.

Ze is onderweg naar meer ontspanning en loslaten. En iets wat je jaren op een bepaalde manier hebt gedaan, vaak tientallen jaren. Heb je zelden tot nooit in 1 dag aangepast naar een nieuwe manier. Dit vraagt tijd en een liefdevolle blik naar de tijd die het lichaam hiervoor neemt.

Het lichaam spreekt, wie luistert?

Binnenkort een nieuwe blog over ontspannen, loslaten en vertrouwen voor meer vitaliteit.

Dan met een weergave uit de praktijk van een psychosociaal coach en therapeut.

Afdrukken

Massagetherapie versterkt immuunsysteem

Massage kan je ook op jezelf toepassen. Met zowel zelfmassage als massagetherapie versterk jij je immuunsysteem. Een belangrijk onderdeel van ieders welzijn en vitaliteit.

Massage versterkt het immuunsysteem

Met masseren wordt het lymfesysteem in beweging gezet welke direct het immuunsysteem positief beïnvloedt. De keuze van de massage techniek is hierin van belang. Voor massagetherapie verwijzen we je naar onze VIV Massagetherapeuten.

Massagetechnieken

Niet alle technieken zijn geschikt om het lymfesysteem en de stroming van het lymfevocht te stimuleren. Het zijn met name de zachte massagetechnieken die een positief effect hebben op de stroming en daarmee op het immuunsysteem. Veel zachte massagetechnieken zijn zelf toe te passen.

Zachte massagetechnieken waarbij lichte huidverschuiving plaats vindt hebben een positief effect op de stroming van het lymfevocht en daarmee op het immuunsysteem.
Het zacht strijken over de huidrichting de sleutelbeenderen waarbij je huidverschuiving krijgt heeft al een gunstig effect op het lymfesysteem.

Ook ritmisch masserende bewegingen hebben een kalmerend effect op het zenuwgestel en geven na een aanhoudende tijd een diepe ontspanning in lichaam en geest.

Massage houdt je gezond en vermindert klachten

Massage, massagetherapie en zelfmassage dragen alle 3 bij aan het versterken van jouw immuunsysteem en verhogen van jouw vitaliteit

 • Stress
 • Lichamelijke spanningen
 • Psychische spanningen
 • Algemene overspannenheid
 • Pijnklachten

Zelfmassage / zelfzorg

Je immuunsysteem is een belangrijk onderdeel voor vitaliteit. Je kan dit zelf gezond houden met eten, drinken en rust, maar ook met massage.

Wist jij dat je met zelfmassage jouw immuunsysteem kan versterken?

VIV Lid Nancy de vries deelt haar tips voor zelfmassage bij pijnlijke en stijve spieren

VIV Lid Jacky Bekers demonstreert zelfmassage met een tennisbal.

Van top tot teen kan je jezelf masseren met zelfmassage

Klachten die je kunt behandelen met massage(therapie)

 • Stressklachten.
  Mensen die druk zijn om werk, gezin en zorg voor anderen te combineren. Vaak hebben ze last van werk gerelateerde klachten, zoals vastzittende schouders en nek of merken dat ze door alle stress last hebben van een ‘kort lontje’. Jezelf regelmatig masseren in dit gebied zorgt ervoor dat je jezelf beter in balans houdt.
 • Fysieke en mentale klachten als gevolg van life-events
  Denk hierbij aan overlijden, scheiding, pensioen, ontslag, huwelijk, verhuizing, geboorte e.d. Fysieke aanraking en therapie helpt je door deze moeilijke periode heen te komen en stukje bij beetje weer bij jezelf te komen. De gevoelens zijn niet fijn omm te voelen, maar wel helend als je ze kan voelen. Maak ze voelbaar en geef ze ruimte, deze gevoelens. Erna voel je je steviger en minder labiel. 
 • Overspannenheid en burn-out. ‘
  High-achievers’ en perfectionisten maken meer kans om vroeg of laat tegen een burn-out aan te lopen. Onder hen opvallend veel jonge mensen. Massagetherapie helpt om terug te keren naar de basis, waarvan zo ver zijn afgedwaald. Door onvoldoende te luisteren naar het lichaam, of signalen te negeren, is men ver over de grenzen heen gegaan. Door zachte aanraking ervaar je weer meer lichaamsbewustzijn en kan je stapje voor stapje nare gevoelens loslaten, grenzen voelen en daardoor beter aangeven. De zachtheid van de massage helpt je om zachter naar jezelf te kijken.
 • Psychische problemen. 
  Mensen met psychische problemen ervaren vaak onzekerheden en soms ook angsten, Soms ook het vertrouwen in hun lichaam verloren of voelen zich gevangen in hun eigen lijf. Het ontbreekt ze aan veiligheid. Door een (heel) zachte aanraking wordt een veilige omgeving gecreëerd waarin de relatie met het lichaam stukje bij beetje weer ‘geheeld’ kan worden en er een gevoel van geborgenheid en vertrouwen kan ontstaan. 

Wanneer geen zelfmassage of massagetherapie?

Er zijn ook momenten waarop je je beter niet kan (laten) masseren en zelfmassage en massagetherapie je door de massagetherapeut afgeraden wordt:

 • Verkoudheid
  Nee, zeker in de eerste week niet. Laat je in de eerste week niet masseren, maar neem rust. Massage wordt gezient als een releatieve contra indicatie. Pas na een week kan de massagetherapeut met manuele lymfe drainage gaan werken. Doe in deze week ook geen zelfmassage, maar neemt de rust die je lichaam nodig heeft.
 • Griep
  Nee, dit zien we als een CONTRA INDICATIE. Het lichaam heeft het zelf veel te druk met genezen. Geef jezelf in deze periode ook geen zelfmassage.

Maak kennis met massagetherapie via VIV massagetherapeuten

VIV Lid Nancy de vries deelt haar tips voor zelfmassage bij pijnlijke en stijve spieren

VIV Lid Jacky Bekers demonstreert zelfmassage met een tennisbal.

Welke wetgeving geldt voor mij als therapeut?

De juridische kant van therapeut zijn brengt je in contact met de wetgeving en specifieke regelgeving in de zorg en het CAM-veld. Het veld van complementaire zorg.

Aanleiding voor deze blog is de recente evaluatie van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz), die op 19 februari 2021 naar de Tweede Kamer is gestuurd. Uit deze eerste evaluatie blijkt dat de wet bijdraagt aan het versterken van de positie van de cliënt en het bevorderen van de kwaliteit van de zorg. Maar de evaluatiecommissie ziet wel punten ter verbetering.

Werken als therapeut valt onder allerlei wet- en regelgeving. Kwaliteit en veiligheid worden sinds 1 januari 2016 geregeld door de Wkkgz. Deze wet beoogt de veiligheid en kwaliteit van de zorg te waarborgen en de positie van cliënten in de zorg te versterken. De Wkkgz kwam in de plaats van de Kwaliteitswet zorginstellingen (Kwz) en de Wet klachtrecht cliënten zorgsector (Wkcz).

Wkkgz en Wkcz, wat is nieuw?

Nieuw was dat de Wkkgz ook van toepassing werd op aanbieders van ´alternatieve geneeswijzen´ en cosmetische zorg. Verschillende incidenten waren de aanleiding geweest voor deze uitbreiding. In de politiek maakte men zich zorgen over de kwaliteit van en het ontbreken van toezicht op de alternatieve zorg. (De cosmetische zorg blijft in deze blog verder buiten beschouwing.) In de Tweede Kamer was er discussie over het feit dat er in de alternatieve zorg nog geen professionele standaard aanwezig was ¨als gevolg van het ontbreken van een wetenschappelijke basis¨. Als men alternatieve genezers zou willen aanpakken, waaraan moest dan getoetst worden? De minister meende dat de Wkkgz van toepassing moest worden om de inspectie (nu de IGJ) de mogelijkheid te geven in te grijpen. Voor de reguliere zorg werd de norm van ´goede zorg´ omschreven als zorg van goede kwaliteit en van goed niveau, met verwijzing onder meer naar de professionele standaard. Voor niet-reguliere zorg werd de norm anders geformuleerd: ´een alternatieve zorgaanbieder verleent slechts zorg die buiten noodzaak niet leidt tot schade of een aanmerkelijke kans op schade voor de gezondheid van de cliënt (…)´ (artikel 2 Wkkgz).

Evaluatie van 4 jaar Wkkgz

Het evaluatierapport stelt dat de beroepsverenigingen een belangrijke rol hebben gespeeld bij het informeren van hun leden, maar ook dat veel niet-reguliere zorgverleners niet zijn aangesloten bij een beroepsvereniging. Uit interviews is gebleken dat de alternatieve sector sinds de Wkkgz beter is georganiseerd, althans iets minder is versnipperd. Met name voor de zorgverleners zelf voelde opname in de Wkkgz als een erkenning en een mogelijkheid om gelijkwaardig, complementair, binnen de zorg te werken. Sindsdien zouden therapeuten meer cliënten hebben gekregen. Ook zou het de vergoeding via de Zorgverzekeringswet (Zvw) ten goede zijn gekomen, aldus het rapport. Bij de VIV wordt overigens alleen lifestyle coaching vergoed. Los daarvan is het beleid van zorgverzekeraars voor de niet-reguliere zorg echter niet erg stimulerend en consequent.

De kwaliteit. Het Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg (RBCZ) heeft een beroepscode waar de geregistreerden zich aan moeten houden. De beroepscode wordt gezien als kwaliteitsinstrument en een leidraad voor ethische kwesties en beroepsmatig handelen. Voor beroepsorganisaties, ook voor de VIV, zijn de eigen beroepscodes en RBCZ-protocollen, naast de erkenning door zorgverzekeraar VGZ, een belangrijke reden om zich aan te sluiten bij dit register. Een beroepsorganisatie wordt geaccepteerd bij het register als zij voldoet aan een aantal kwaliteitseisen. Beroepsorganisaties worden verplicht driejaarlijks gevisiteerd door het kwaliteitskeurmerk Kiwa, voor aangesloten therapeuten geldt een verplichte vijfjaarlijkse visitatie. Het RBCZ wordt zelf jaarlijks gevisiteerd en beoordeeld door Kiwa voor de ISO 9001-certificering. Op deze manier probeert de sector kwaliteit te garanderen voor cliënten. Het rapport noemt een register van erkende professionals als mogelijke vervolgstap.

Wie borgt de kwaliteit van de wetgeving?

Beroepsverenigingen als de VIV spelen dus een belangrijke rol bij het kwaliteitsbeleid. Sommigen organiseren intervisie en visitaties en/of herinneren aan het vervangen van de VOG. Een deel van de therapeuten is echter niet aangesloten bij een beroepsvereniging en/of het RBCZ – een punt van zorg, aldus het rapport. Een therapeut is echter zelf verantwoordelijk voor de veiligheid en kwaliteit in zijn/haar praktijk en de Wkkgz is op zijn/haar werk wel van toepassing. De zorgaanbieder moet beschikken over een kwaliteitssysteem (registreren, meten, verbeteren) (artikel 7 Wkkgz). Het rapport constateert dat het voor kleinere, solistische, aanbieders moeilijk is om te voldoen aan alle eisen van Wkkgz. (Ook voor kleine huisartspraktijken en fysiotherapeuten is dat soms een hele klus.) De wet is eigenlijk geschreven voor (grotere) organisaties. De IGJ is zich van dit verschil bewust en houdt daar naar verluidt bij de handhaving rekening mee.

VIM

Melden van incidenten (VIM). Iedere zorgaanbieder moet beschikken over een systeem om incidenten veilig te kunnen melden (artikel 9 en 10 Wkkgz). Incidenten kunnen worden gemeld bij Het Portaal voor Patiëntveiligheid, een landelijk meldpunt voor zorggerelateerde incidenten in het algemeen (en medicatie-incidenten in het bijzonder). De meldingen die hier (anoniem) binnenkomen worden geaggregeerd geanalyseerd. Om de veiligheid in de zorg te verbeteren deelt Stichting Portaal de opgedane kennis met zorgverleners. 95% van de gemelde incidenten houdt verband met het voorschrijven of gebruiken van medicatie. Sinds de invoering van de Wkkgz hebben zich in de alternatieve sector ´geen opzienbarende incidenten´ voorgedaan, volgens het rapport. Het klinkt een beetje verbaasd. Maar het is natuurlijk goed nieuws. De sector heeft zich bewezen als betrouwbaar en professioneel, zou ik zeggen.

VIM

Klachten. Er kan zich een situatie voordoen waarin een cliënt niet tevreden is. Voor 2016 konden cliënten ook al klachten indienen. De bedoeling van de Wkkgz was dat het proces van klachtenbehandeling efficiënter, effectiever en informeler zou verlopen, en wel met behulp van een klachtenfunctionaris. Binnen 6 weken moet de zorgverlener een beslissing nemen over een klacht. Ook moet hij/zij toegang bieden tot een onafhankelijke geschillencommissie. Volgens de evaluatie is de laagdrempelige klachtenafhandeling inderdaad effectief geweest, maar blijkt het stellen van termijnen te hebben geleid tot ongewenste formalisering. Ook de mogelijkheid om te leren van klachten blijft volgens de evaluatie onbenut.

VIM regeling

De meeste cliënten van alternatieve zorg beoordelen die zorg positief. Redenen voor een slechte beoordeling hadden te maken met financiën en het uitblijven van resultaat van de behandeling, volgens het evaluatierapport. Bij de VIV zijn er twee situaties geweest waarin cliënten zich onheus bejegend hebben gevoeld, in de tijd waarin ¨MeToo¨ veel aandacht kreeg. Het is goed als therapeut je manier van werken goed uit te leggen en de cliënt hiervoor te laten tekenen (informed consent. Artikel 466 e.v. Burgerlijk Wetboek regelt de behandelovereenkomst). Artikel 10 Wkkgz bepaalt dat de therapeut de cliënt op zijn verzoek (aanvullende) informatie geeft over de aangeboden zorg (tarieven, kwaliteit, cliëntervaringen, bewezen werkzaamheid en wachttijd). De evaluatiecommissie mopperde wel dat op de websites van alternatieve zorgverleners in de meeste gevallen informatie over de klachtenregeling niet binnen één minuut te vinden was en dat veelal geen informatie werd gegeven over klachtenfunctionaris en/of geschilleninstantie. Daar is dus voor sommige VIV-leden misschien nog werk te doen. De evaluatiecommissie verbaast zich wel over het grote aantal geschillencommissies (maar liefst 41) in de niet-reguliere zorg. Een groot deel daarvan zit duimen te draaien. Beroepsverenigingen kunnen hier wellicht in snijden! Dat zou de overzichtelijkheid voor cliënten en de professionaliteit van de sector als geheel ten goede komen.

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Tot slot hebben we in de wetgeving ook te maken met de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Therapeuten moeten een meldcode vaststellen voor het omgaan met signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling (artikel 8 Wkkgz). Zij zijn verplicht (signalen van) dit geweld te melden volgens een stappenplan. Bij de VIV heeft tot nog toe één therapeut hiermee te maken gehad, maar het is belangrijk om erbij stil te staan. De vraag kan opkomen of je de cliënt of het kind in gevaar brengt als je een melding doet. Het kan voor therapeuten een moeilijke situatie zijn. Dat geldt ook wanneer je merkt dat cliënten erg depressief en suïcidaal zijn, of met suïcide dreigen. In deze tijd speelt dit voor veel (met name ook jonge) mensen extra. Het is voor een therapeut een situatie waarin je je onzeker kunt voelen. Ook in de ggz of pleegzorg bijvoorbeeld komen deze situaties voor. Je kunt als therapeut begrip tonen voor de situatie waarin iemand verkeert, door te luisteren, zo goed je kunt en opmerkzaam te zijn op al je (intuïtieve) waarnemingen of gevoelens en deze terug te geven. Tegelijk heb je ook voor jezelf en de cliënt een veilig kader te scheppen. Spreek met de cliënt af dat deze zichzelf niks aandoet tijdens de duur van de behandeling of dat hij/zij zich bij je meldt als de nood oploopt. Zeg ook dat je met de reguliere behandelaar zou willen overleggen, als cliënt daar uitdrukkelijk toestemming voor geeft. Het is een groot onderwerp voor een paar regels tekst. Het is misschien goed om dit onderwerp te agenderen voor een ledenvergadering, nascholing, of intervisie.

Vragen?

Graag hoort het bestuur of deze blog aanleiding geeft tot discussie of vragen. Wellicht dat die in een ALV geagendeerd kunnen worden. Los van het feit dat ieder lid zijn/haar eigen website moet nalopen op volledigheid, is het goed met elkaar van gedachten te wisselen over manieren waarop de VIV samen met de leden het beste kan bijdragen aan kwaliteit en veiligheid in de sector: door te schrappen in het aantal geschillencommissies, door mee te laten kijken bij gesprekken of behandelingen, elkaar te bevragen tijdens intervisie, of nog anders?

Josta van der Wiele,
Jurist en energetisch therapeut

Evaluatie Wkkgz februari 2020

Heeft massagetherapie positieve effecten op gezondheid?

Waarom massage of massagetherapie? Van massage is wetenschappelijk bewezen dat het een positieve invloed heeft op jouw immuunsysteem. En hiermee ook op jouw welzijn en daarmee op jouw gezondheid en vitaliteit. Massagetherapie wordt door onze therapeuten op holistische wijze uitgevoerd en draagt daarmee extra bij aan jouw vitaliteit.

Wat is massage?

Massage is van alle tijden en wordt wereldwijd in verschillende varianten beoefend om te kalmeren, te genezen en te stimuleren. Een kind dat gevallen is troost je door intuïtief je hand op de pijnlijke plek te leggen. Je wrijft en verdeelt op deze manier (onbewust) het teveel aan energie over de rest van het lichaam.

In het Oosten zijn massagetechnieken volledig geaccepteerde vormen van behandeling. Het beoefenen van tuina-massage is een specialisatie van de opleiding tot arts binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Er zijn geschriften waaruit blijkt dat oosterse massage en drukpunttechnieken al meer dan 3000 jaar worden toegepast. Chinese acupunctuur en de Japanse shiatsu vinden beide hun oorsprong in de TCG.

Massagetherapie heeft een heilzaam, ontspannend effect en is goed voor jouw immuunsysteem

Aanraking is een essentieel onderdeel van vitaliteit

De Griekse geneesheer Hippocrates schreef in de 5e eeuw voor Christus dat een geneesheer naast kennis van kruiden en voeding ook vaardigheden moest hebben om te kunnen masseren. De massages die we nu kennen als Zweedse massage zijn in 1810 ontwikkeld door Pehr Hendrik Ling. Samen met Albert Hoffa en Johann Georg Mezger geldt hij als de vader van de klassieke massage, die om die reden ook wel Zweedse massage wordt genoemd. Hij ontwikkelde therapeutische massages – massagetherapie – en liet zich daarbij inspireren door Chinese, Egyptische, Griekse en Romeinse technieken.

Door het wereldwijde toerisme breidt het assortiment aan populaire massagevormen zich verder uit, met bijvoorbeeld Balinese en Thaise massage en Hawaiaanse lomi-lomi massage.

Wat gebeurt er tijdens een massage?

Massage werkt op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau. Doordat het invloed op al deze aspecten, heeft het een algeheel effect op de totale vitaliteit van de mens.

Doordat stimulatie van spieren en bindweefsel plaatsvindt, worden knopen en verklevingen losgemaakt, bloed en lymfe gaan weer stromen, opgeslagen afvalstoffen worden afgevoerd en het weefsel kan zich herstellen. De aanraking stimuleert de aanmaak van de hormonen oxytocine (knuffelhormoon) en serotonine, die ervoor zorgen dat sombere gevoelens verdwijnen en je je blijer en stabieler voelt. Door stimulatie van meridianen en drukpunten lossen energieblokkades op, waardoor de energie (‘chi’) weer vrijuit kan stromen. Lichaam, geest en emoties komen hierdoor weer in balans. Tijdens of na een behandeling kunnen emoties die zich in je lichaam hebben vastgezet loskomen. Sommige mensen zien aura’s of voelen tintelingen. De rust en diepe ontspanning hebben effect op je vegetatieve zenuwstelsel; je hartslag wordt lager en je ademhaling dieper, terwijl je spijsvertering juist actief wordt.

Wanneer is massage zinvol?

Een overdosis aan prikkels, druk op je werk of in je privéleven, vormen een belasting voor je lichaam. Je spieren spannen zich, vaak onbewust, aan. Ook de geest kan hierdoor overbelast raken. Bij langdurige belasting ontwikkel je fysieke, mentale of emotionele klachten. Massage is zinvol wanneer je behoefte hebt aan ontspanning. Structurele klachten kunnen onze massagetherapeuten goed behandelen. Tenslotte is massage erg belangrijk om klachten te voorkomen, door signalen van je lichaam tijdig op te merken en serieus te nemen.
Meer informatie over het belang van massage bij behandeling en preventie van stress en burn-out lees je in deze blog van VIV Lid en massagetherapeute Rianne Zandee.

Wat maakt massage heilzaam?

Door aanraking verbetert de circulatie van bloed, lymfe en energie. Je spieren, bindweefsel, huid en organen herstellen hierdoor sneller en voelen soepeler aan. Je ademhaling wordt dieper en rustiger en dit kalmeert je zenuwen en leidt tot ontspanning. Aanraking helpt ook bij het vinden van emotioneel evenwicht: het geeft zelfvertrouwen en bestaansrecht.

Er gebeurt heel veel tijdens een massage:

 • Massage nodigt het zenuwgestel te ontspannen, waardoor rust kan ontstaan;
 • Mentaal komt er meer rust omdat je aandacht uit gaat naar de aanraking;
 • Je wordt bewuster van jezelf en de grens naar de buitenwereld;
 • Je gaat ervaren dat je lichaam geen onderdelen is maar als een geheel is.

Het is dan ook raadzaam om na de behandeling 15-30 minuten rust te nemen. Dit bevordert het effect van de massage. Ook is het belangrijk om veel te drinken, zodat de afvalstoffen afgevoerd kunnen worden. De effecten van een massage kunnen nog 2-3 dagen doorwerken. Bij bindweefsel specifieke technieken werken de effecten nog ca. 7 dagen door. Dit kan zich uiten in andere afscheiding (transpiratie, ontlasting, oorsmeer), emotionele uitingen of lichamelijke sensaties (tintelingen, slaap, kou, kriebel). Allemaal tekenen dat je systeem aan het werk is.

Wat is massagetherapie?

Massagetherapie is een lichaamsgerichte therapie die je leert te luisteren naar wat je lichaam te vertellen heeft. Je zit zoveel in je hoofd, dat je vergeet hoeveel je lichaam je kan vertellen. Door aanraking kom je weer in contact met je lichaam. Je voelt waar fysieke, mentale of emotionele spanning zit. Door toepassing van diverse massagetechnieken ontspannen lichaam en geest. Massagetherapie herstelt het zelf genezend vermogen. Dit draagt bij aan herstel van de balans. Massagetherapie noemen we ook wel holistische massage. Hierbij staat niet alleen ‘de klacht’, maar de mens als geheel, d.w.z. lichaam én geest, centraal. 

Hoe werkt massagetherapie anders dan gewone massage?

Massagetherapie gebruikt masseren om storende elementen in het lichaam te elimineren. Tegelijkertijd  wordt er bewustwording  gecreëerd bij de cliënt. Hoe voelt het lichaam? Welke signalen geeft het lichaam af? Wat wil het lichaam mij vertellen? Zitten er patronen achter die de klachten veroorzaken of in standhouden? Massagetherapie gaat veel verder dan alleen masseren. Het benadert de cliënt holistisch, in diens totaliteit.

Massagetherapie maakt gebruik van diverse mogelijkheden om het lichaam te ontspannen en het herstellende vermogen van het lichaam te stimuleren en neem de cliënt in zijn geheel mee in de behandeling. Daarmee wordt bedoeld dat een massagetherapeut ook kijkt naar het psychosociale leven van de cliënt. Dit maakt dat er geen standaard behandeling voor iedereen is. Iedere cliënt heeft zijn/haar eigen verhaal.
Bij massagetherapie komt vanuit de therapeut ook een gedegen kennis aan coaching en psychologische kennis.

De Kracht van aanraking  waar een massagetherapie ook zeker aandacht aan besteedt, helpt ook bij het vinden van emotioneel evenwicht: het geeft zelfvertrouwen en bestaansrecht.

Zelf-massage

Wat kan je zelf doen met massage om jouw gezondheid positief te beïnvloeden?

Iedereen kent wel het gevoel van stijfheid en/of pijnlijke spieren. VIV Lid Nancy de vries deelt haar tips voor zelfmassage bij pijnlijke en stijve spieren

VIV Lid Jacky Bekers demonstreert zelfmassage met een tennisbal.

In de ene helft van ons leven offeren we ons leven op om geld te verdienen, in de andere offeren we geld om weer gezond te worden. En al die tijd gaan gezondheid en leven er zachtjesaan van door. ~ Voltaire ~

De tip om te ontspannen en de oefening waarmee je kan voelen wat spanning met je lichaam doet lees in deze blog van Loes Hermens

Heb je nog twijfels over het belang van massage voor jouw lichaam? Lees dan deze uitnodigende blog van VIV lid Esther Streur inzake lichamelijk bewustzijn, want hoe bijzonder kan het zijn, toch?

Ethiek en integriteit in de complementaire zorg

Binnen onze vereniging hanteren we een ethische code en hebben we ethiek en integriteit hoog in ons vaandel. We vinden het normaal binnen onze praktijk en onze houding, normaal in de complementaire zorg. Zou dat niet overal zo moeten zijn?

Bijna dagelijks komen we op internet verhalen tegen uit de politiek, ambtenarij  of het bedrijfsleven over mensen op bepalende posities die op een oneigenlijke manier misbruik maken van hun post en zichzelf ten koste van de gemeenschap verrijken of oneigenlijk hun macht uitoefenen.

Er is dan niet altijd gelijk sprake van een overtreding of nog erger “fraude”. Wel kan je je dan afvragen of er gehandeld is in overeenstemming met hoe het bedoeld is.

Binnen de lijntjes blijven

Uit een presentatie die ik ooit kreeg bij een grote verzekeraar is het mij duidelijk geworden. Ook in de reguliere zorg zijn er zowel verzekerden als hulpverleners die de randen van het betamelijke opzoeken en er af en toe over heen gaan. Tegenwoordig beschikt iedere verzekeraar over een afdeling die daar onderzoek naar doet. Wanneer er iemand heel erg in de fout is gegaan, kunnen we dat vaak min of meer geanonimiseerd in de krant lezen. Het is buiten elke twijfel, dat dit zeer schadelijk voor de gehele betreffende beroepsgroep is.

Transparant en integer handelen

Toegevoegde waarde complementaire zorg

De complementaire zorg onderscheidt zich van de reguliere zorg vooral door de grote betrokkenheid bij de cliënt. Er is veel tijd en aandacht beschikbaar en niet alleen voor het fysieke of geestelijke probleem, maar ook voor de omstandigheden van de cliënt. De verzekeraar vergoedt vaak maar een beperkt bedrag per dag per consult, waardoor de cliënt voor kosten komt te staan die hij/zij liever niet wil betalen. Het komt dan ook wel eens voor dat de suggestie door de cliënt wordt gedaan, om het consult over twee dagen te verdelen, om twee keer de vergoeding van de verzekeraar op te kunnen strijken.

Een goede en integere therapeut gaat daar vanzelfsprekend niet op in, want dan is sprake van valsheid in geschrifte. Het wordt nog bonter als therapeuten naast hun praktijk ook nog een opleiding geven en de opleidingskosten factureren als consulten. Het spreekt voor zich dat geopenbaarde fraude grote consequenties heeft voor de therapeut. Voor zowel de beroepsvereniging als het register waar de therapeut bij ingeschreven staat, zal onmiddellijk royement de consequentie zijn naast een eventuele strafvervolging door de benadeelde partij. Onjuist handelen is in strijd met dat waar wij voor staan als vereniging en branche waar het gaat over ethiek en integriteit in de complementaire zorg

Kwaliteit geborgd

Koepels en beroepsverenigingen werken voortdurend volop aan het verbeteren en borgen van de professionaliteit van de aangesloten therapeuten. Zonder allerlei malversaties is het al lastig genoeg om het imago van de complementaire therapeut op te poetsen en te laten stralen.

Wees dus waakzaam en blijf altijd integer handelen. Ook als het begrip voor je cliënt de overhand lijkt te krijgen. Je levert dan een bijdrage aan het verder uitbouwen van het vertrouwen door verzekeraars en overheden in ons prachtige vak.

Rob Moeke, Voorzitter

Bewaak je grenzen en behoud je integriteit en ethiek in onze complementaire zorg

Verhoog je vitaliteit met meer zingeving

Zingeving voor meer vitaliteit. Vraag jij je wel eens af hoe zingeving bij kan dragen aan jouw vitaliteit? Of wat je doet zinvol is? Je plezier geeft in je dagelijks leven? Je zin geeft?Zingeving heeft te maken met alles wat jij als mens als zinvol ervaart. En heb jij wel eens iets zinvols gedaan, zonder dat je daar energie van kreeg? Precies dat is wat wij bedoelen. Zinvol werken, leren en leven draagt bij aan een vitaler leven. Maar hoe kom je daar?

Meer met minder

Onder zorgprofessionals, zoals verpleegkundigen en verzorgenden horen we steeds vaker dat de druk toeneemt. Er moet harder en meer gewerkt worden met minder tijd om te rusten en te doen waar ze het werk in eerste instantie voor begonnen zijn: een helpende zijn in verbinding met mensen.

Onder onze leden horen we wat klachten zijn waarvoor mensen zich tot hen wenden en stress is een veel genoemde oorzaak, maar ook gebrek aan ruimte voor passie. En dat is een vraagstuk op het gebied van zingeving. Wanneer je niet meer met plezier je werk uit kan voeren óf niet meer weet waarvoor je het eigenlijk doet, kun je vage, onverklaarbare klachten krijgen. Klachten zoals:

 • Vermoeidheid
 • Stressgevoelig worden met een steeds korter wordend lontje
 • Onzekerheid
 • Steeds in je hoofd zitten
 • Onrust
 • Slechte nachtrust en/of vermoeid wakker worden
 • Etc.

Holistisch kijken naar klachten

VIV therapeuten zijn erin gespecialiseerd op holistische wijze naar mensen te kijken. Dit houdt in dat ze niet alleen naar je klachten kijken, maar naar jou in je geheel. Naar zowel je klachten als je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Met je in gesprek gaan over wat je bezig houdt en waarin je je beperkt voelt: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Zowel lichamelijk als geestelijk kom je tot je recht bij een holistisch werkende therapeut.

Het is het totaalplaatje dat leidt tot meer vitaliteit in jouw leven.
De ene VIV-therapeut werkt meer lichaamsgericht en de andere meer psyche gericht, maar beide varianten nemen zowel lichaam als geest mee in hun behandelingen. Dat is waar élke VIV-therapeut voor staat en jou in ziet, hoort, waarneemt.

Tijd voor verandering!

 • Heb jij wel eens last van extreme vermoeidheid?
 • Ben je vaker moe dan je zou willen?
 • Heb je het idee dat ‘iets’ je blokkeert? Of ‘iets’ aan je energie vreet?
 • Zit je vaak in je hoofd en wil je meer lichaamsbewustzijn, meer leren voelen?
 • Heb je het idee dat er ‘meer’ is en wil je dat onderzoeken?

Kijk dan eens bij ‘vind een therapeut’ om te zien wie bij jou in de buurt zit en wellicht een kennismaking aanbiedt om samen jouw groeimogelijkheden voor meer vitaliteit te ontdekken.

Stress en vermoeidheid zijn net zoals piekeren en onzekerheid veel voorkomende klachten waar VIV therapeuten je bij kunnen helpen om deze klachten te behandelen en te verminderen.

Geef je leven zin en leef vitaler!

Wat onze succesvolle coaches en therapeuten ontdekt hebben is dat mensen vaak met stres gerelateerde klachten binnenkomen en dat er na een tijdje ruimte kan ontstaan voor dieper liggende vraagstukken, die verbonden zijn aan zinvolle verlangens en acties, zingeving. Denk hierbij aan:

 • Waar word ik blij en gelukkig van?
 • Wie ben ik in essentie?
 • Welke richting wil ik op met mijn leven?
 • Waar wil ik mijn tijd aan besteden?
 • Wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik?
 • Wat zijn mijn passies en talenten?

Door je leven meer zin te geven, jouw zingeving te ontdekken, zal je een vitaler leven leiden. Je geestelijk en fysiek meer in balans voelen en een evenwichtiger leven leiden. Zingeving leidt tot meer vitaliteit, meer plezier en geluk in je leven en dat gunnen wij iedereen!

Sommige VIV leden worden vergoed door zorgverzekeraars, zie daarvoor deze blog.

Archief

 • november 2021
 • oktober 2021
 • september 2021
 • juli 2021
 • mei 2021
 • april 2021
 • maart 2021
 • februari 2021
 • januari 2021
 • november 2020
 • oktober 2020
 • juni 2020
 • mei 2020
 • april 2020
 • maart 2020
 • december 2019
 • november 2019
 • oktober 2019
 • augustus 2019
 • juli 2019
 • juni 2019
 • januari 2019
 • november 2018
 • september 2018
 • april 2017
 • januari 2017
 • december 2016
 • oktober 2016
 • september 2016
 • augustus 2016
 • juli 2016
 • juni 2016
 • april 2016
 • december 2015
 • oktober 2015
 • september 2015
 • september 2014
 • juni 2014