MASSAGETHERAPIE VERSTERKT IMMUUNSYSTEEM
Massage kan je ook op jezelf toepassen.
Massage kan je ook op jezelf toepassen. Met zowel zelfmassage als massagetherapie versterk jij je immuunsysteem. Een belangrijk onderdeel van ieders welzijn en vitaliteit.
Massage versterkt het immuunsysteem
Met masseren wordt het lymfesysteem in beweging gezet welke direct het immuunsysteem positief beïnvloedt. De keuze van de massage techniek is hierin van belang. Voor massagetherapie verwijzen we je naar onze VIV Massagetherapeuten.
Massagetechnieken
Niet alle technieken zijn geschikt om het lymfesysteem en de stroming van het lymfevocht te stimuleren. Het zijn met name de zachte massagetechnieken die een positief effect hebben op de stroming en daarmee op het immuunsysteem. Veel zachte massagetechnieken zijn zelf toe te passen.
Zachte massagetechnieken waarbij lichte huidverschuiving plaats vindt hebben een positief effect op de stroming van het lymfevocht en daarmee op het immuunsysteem.
Het zacht strijken over de huidrichting de sleutelbeenderen waarbij je huidverschuiving krijgt heeft al een gunstig effect op het lymfesysteem.
Ook ritmisch masserende bewegingen hebben een kalmerend effect op het zenuwgestel en geven na een aanhoudende tijd een diepe ontspanning in lichaam en geest.
Massage houdt je gezond en vermindert klachten
Massage, massagetherapie en zelfmassage dragen alle 3 bij aan het versterken van jouw immuunsysteem en verhogen van jouw vitaliteit
- Stress
- Lichamelijke spanningen
- Psychische spanningen
- Algemene overspannenheid
- Pijnklachten
Zelfmassage / zelfzorg
Je immuunsysteem is een belangrijk onderdeel voor vitaliteit. Je kan dit zelf gezond houden met eten, drinken en rust, maar ook met massage.
Wist jij dat je met zelfmassage jouw immuunsysteem kan versterken?
VIV Lid Nancy de vries deelt haar tips voor zelfmassage bij pijnlijke en stijve spieren
VIV Lid Jacky Bekers demonstreert zelfmassage met een tennisbal.
Van top tot teen kan je jezelf masseren met zelfmassage
Klachten die je kunt behandelen met massage(therapie)
- Stressklachten.
Mensen die druk zijn om werk, gezin en zorg voor anderen te combineren. Vaak hebben ze last van werk gerelateerde klachten, zoals vastzittende schouders en nek of merken dat ze door alle stress last hebben van een ‘kort lontje’. Jezelf regelmatig masseren in dit gebied zorgt ervoor dat je jezelf beter in balans houdt. - Fysieke en mentale klachten als gevolg van life-events
Denk hierbij aan overlijden, scheiding, pensioen, ontslag, huwelijk, verhuizing, geboorte e.d. Fysieke aanraking en therapie helpt je door deze moeilijke periode heen te komen en stukje bij beetje weer bij jezelf te komen. De gevoelens zijn niet fijn omm te voelen, maar wel helend als je ze kan voelen. Maak ze voelbaar en geef ze ruimte, deze gevoelens. Erna voel je je steviger en minder labiel. - Overspannenheid en burn-out. ‘
High-achievers’ en perfectionisten maken meer kans om vroeg of laat tegen een burn-out aan te lopen. Onder hen opvallend veel jonge mensen. Massagetherapie helpt om terug te keren naar de basis, waarvan zo ver zijn afgedwaald. Door onvoldoende te luisteren naar het lichaam, of signalen te negeren, is men ver over de grenzen heen gegaan. Door zachte aanraking ervaar je weer meer lichaamsbewustzijn en kan je stapje voor stapje nare gevoelens loslaten, grenzen voelen en daardoor beter aangeven. De zachtheid van de massage helpt je om zachter naar jezelf te kijken. - Psychische problemen.
Mensen met psychische problemen ervaren vaak onzekerheden en soms ook angsten, Soms ook het vertrouwen in hun lichaam verloren of voelen zich gevangen in hun eigen lijf. Het ontbreekt ze aan veiligheid. Door een (heel) zachte aanraking wordt een veilige omgeving gecreëerd waarin de relatie met het lichaam stukje bij beetje weer ‘geheeld’ kan worden en er een gevoel van geborgenheid en vertrouwen kan ontstaan.
Wanneer geen zelfmassage of massagetherapie?
Er zijn ook momenten waarop je je beter niet kan (laten) masseren en zelfmassage en massagetherapie je door de massagetherapeut afgeraden wordt:
- Verkoudheid
Nee, zeker in de eerste week niet. Laat je in de eerste week niet masseren, maar neem rust. Massage wordt gezient als een releatieve contra indicatie. Pas na een week kan de massagetherapeut met manuele lymfe drainage gaan werken. Doe in deze week ook geen zelfmassage, maar neemt de rust die je lichaam nodig heeft. - Griep
Nee, dit zien we als een CONTRA INDICATIE. Het lichaam heeft het zelf veel te druk met genezen. Geef jezelf in deze periode ook geen zelfmassage.
Maak kennis met massagetherapie via VIV massagetherapeuten
VIV Lid Nancy de vries deelt haar tips voor zelfmassage bij pijnlijke en stijve spieren
VIV Lid Jacky Bekers demonstreert zelfmassage met een tennisbal.