HEEFT MASSAGETHERAPIE POSITIEVE EFFECTEN OP GEZONDHEID?
Waarom massage of massagetherapie?
Waarom massage of massagetherapie? Van massage is wetenschappelijk bewezen dat het een positieve invloed heeft op jouw immuunsysteem. En hiermee ook op jouw welzijn en daarmee op jouw gezondheid en vitaliteit. Massagetherapie wordt door onze therapeuten op holistische wijze uitgevoerd en draagt daarmee extra bij aan jouw vitaliteit.
Wat is massage?
Massage is van alle tijden en wordt wereldwijd in verschillende varianten beoefend om te kalmeren, te genezen en te stimuleren. Een kind dat gevallen is troost je door intuïtief je hand op de pijnlijke plek te leggen. Je wrijft en verdeelt op deze manier (onbewust) het teveel aan energie over de rest van het lichaam.
In het Oosten zijn massagetechnieken volledig geaccepteerde vormen van behandeling. Het beoefenen van tuina-massage is een specialisatie van de opleiding tot arts binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Er zijn geschriften waaruit blijkt dat oosterse massage en drukpunttechnieken al meer dan 3000 jaar worden toegepast. Chinese acupunctuur en de Japanse shiatsu vinden beide hun oorsprong in de TCG.
Aanraking is een essentieel onderdeel van vitaliteit
De Griekse geneesheer Hippocrates schreef in de 5e eeuw voor Christus dat een geneesheer naast kennis van kruiden en voeding ook vaardigheden moest hebben om te kunnen masseren. De massages die we nu kennen als Zweedse massage zijn in 1810 ontwikkeld door Pehr Hendrik Ling. Samen met Albert Hoffa en Johann Georg Mezger geldt hij als de vader van de klassieke massage, die om die reden ook wel Zweedse massage wordt genoemd. Hij ontwikkelde therapeutische massages – massagetherapie – en liet zich daarbij inspireren door Chinese, Egyptische, Griekse en Romeinse technieken.
Door het wereldwijde toerisme breidt het assortiment aan populaire massagevormen zich verder uit, met bijvoorbeeld Balinese en Thaise massage en Hawaiaanse lomi-lomi massage.
Wat gebeurt er tijdens een massage?
Massage werkt op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau. Doordat het invloed op al deze aspecten, heeft het een algeheel effect op de totale vitaliteit van de mens.
Doordat stimulatie van spieren en bindweefsel plaatsvindt, worden knopen en verklevingen losgemaakt, bloed en lymfe gaan weer stromen, opgeslagen afvalstoffen worden afgevoerd en het weefsel kan zich herstellen. De aanraking stimuleert de aanmaak van de hormonen oxytocine (knuffelhormoon) en serotonine, die ervoor zorgen dat sombere gevoelens verdwijnen en je je blijer en stabieler voelt. Door stimulatie van meridianen en drukpunten lossen energieblokkades op, waardoor de energie (‘chi’) weer vrijuit kan stromen. Lichaam, geest en emoties komen hierdoor weer in balans. Tijdens of na een behandeling kunnen emoties die zich in je lichaam hebben vastgezet loskomen. Sommige mensen zien aura’s of voelen tintelingen. De rust en diepe ontspanning hebben effect op je vegetatieve zenuwstelsel; je hartslag wordt lager en je ademhaling dieper, terwijl je spijsvertering juist actief wordt.
Wanneer is massage zinvol?
Een overdosis aan prikkels, druk op je werk of in je privéleven, vormen een belasting voor je lichaam. Je spieren spannen zich, vaak onbewust, aan. Ook de geest kan hierdoor overbelast raken. Bij langdurige belasting ontwikkel je fysieke, mentale of emotionele klachten. Massage is zinvol wanneer je behoefte hebt aan ontspanning. Structurele klachten kunnen onze massagetherapeuten goed behandelen. Tenslotte is massage erg belangrijk om klachten te voorkomen, door signalen van je lichaam tijdig op te merken en serieus te nemen.
Meer informatie over het belang van massage bij behandeling en preventie van stress en burn-out lees je in deze blog van VIV Lid en massagetherapeute Rianne Zandee.
Wat maakt massage heilzaam?
Door aanraking verbetert de circulatie van bloed, lymfe en energie. Je spieren, bindweefsel, huid en organen herstellen hierdoor sneller en voelen soepeler aan. Je ademhaling wordt dieper en rustiger en dit kalmeert je zenuwen en leidt tot ontspanning. Aanraking helpt ook bij het vinden van emotioneel evenwicht: het geeft zelfvertrouwen en bestaansrecht.
Er gebeurt heel veel tijdens een massage:
- Massage nodigt het zenuwgestel te ontspannen, waardoor rust kan ontstaan;
- Mentaal komt er meer rust omdat je aandacht uit gaat naar de aanraking;
- Je wordt bewuster van jezelf en de grens naar de buitenwereld;
- Je gaat ervaren dat je lichaam geen onderdelen is maar als een geheel is.
Het is dan ook raadzaam om na de behandeling 15-30 minuten rust te nemen. Dit bevordert het effect van de massage. Ook is het belangrijk om veel te drinken, zodat de afvalstoffen afgevoerd kunnen worden. De effecten van een massage kunnen nog 2-3 dagen doorwerken. Bij bindweefsel specifieke technieken werken de effecten nog ca. 7 dagen door. Dit kan zich uiten in andere afscheiding (transpiratie, ontlasting, oorsmeer), emotionele uitingen of lichamelijke sensaties (tintelingen, slaap, kou, kriebel). Allemaal tekenen dat je systeem aan het werk is.
Wat is massagetherapie?
Massagetherapie is een lichaamsgerichte therapie die je leert te luisteren naar wat je lichaam te vertellen heeft. Je zit zoveel in je hoofd, dat je vergeet hoeveel je lichaam je kan vertellen. Door aanraking kom je weer in contact met je lichaam. Je voelt waar fysieke, mentale of emotionele spanning zit. Door toepassing van diverse massagetechnieken ontspannen lichaam en geest. Massagetherapie herstelt het zelf genezend vermogen. Dit draagt bij aan herstel van de balans. Massagetherapie noemen we ook wel holistische massage. Hierbij staat niet alleen ‘de klacht’, maar de mens als geheel, d.w.z. lichaam én geest, centraal.
Hoe werkt massagetherapie anders dan gewone massage?
Massagetherapie gebruikt masseren om storende elementen in het lichaam te elimineren. Tegelijkertijd wordt er bewustwording gecreëerd bij de cliënt. Hoe voelt het lichaam? Welke signalen geeft het lichaam af? Wat wil het lichaam mij vertellen? Zitten er patronen achter die de klachten veroorzaken of in standhouden? Massagetherapie gaat veel verder dan alleen masseren. Het benadert de cliënt holistisch, in diens totaliteit.
Massagetherapie maakt gebruik van diverse mogelijkheden om het lichaam te ontspannen en het herstellende vermogen van het lichaam te stimuleren en neem de cliënt in zijn geheel mee in de behandeling. Daarmee wordt bedoeld dat een massagetherapeut ook kijkt naar het psychosociale leven van de cliënt. Dit maakt dat er geen standaard behandeling voor iedereen is. Iedere cliënt heeft zijn/haar eigen verhaal.
Bij massagetherapie komt vanuit de therapeut ook een gedegen kennis aan coaching en psychologische kennis.
De Kracht van aanraking waar een massagetherapie ook zeker aandacht aan besteedt, helpt ook bij het vinden van emotioneel evenwicht: het geeft zelfvertrouwen en bestaansrecht.
Zelf-massage
Wat kan je zelf doen met massage om jouw gezondheid positief te beïnvloeden?
Iedereen kent wel het gevoel van stijfheid en/of pijnlijke spieren. VIV Lid Nancy de vries deelt haar tips voor zelfmassage bij pijnlijke en stijve spieren
VIV Lid Jacky Bekers demonstreert zelfmassage met een tennisbal.
In de ene helft van ons leven offeren we ons leven op om geld te verdienen, in de andere offeren we geld om weer gezond te worden. En al die tijd gaan gezondheid en leven er zachtjesaan van door. ~ Voltaire ~
De tip om te ontspannen en de oefening waarmee je kan voelen wat spanning met je lichaam doet lees in deze blog van Loes Hermens
Heb je nog twijfels over het belang van massage voor jouw lichaam? Lees dan deze uitnodigende blog van VIV lid Esther Streur inzake lichamelijk bewustzijn, want hoe bijzonder kan het zijn, toch?