ETHIEK EN INTEGRITEIT IN DE COMPLEMENTAIRE ZORG
Binnen onze vereniging hanteren we een ethische code en hebben we ethiek en integriteit hoog in ons vaandel
Binnen onze vereniging hanteren we een ethische code en hebben we ethiek en integriteit hoog in ons vaandel. We vinden het normaal binnen onze praktijk en onze houding, normaal in de complementaire zorg. Zou dat niet overal zo moeten zijn?
Bijna dagelijks komen we op internet verhalen tegen uit de politiek, ambtenarij of het bedrijfsleven over mensen op bepalende posities die op een oneigenlijke manier misbruik maken van hun post en zichzelf ten koste van de gemeenschap verrijken of oneigenlijk hun macht uitoefenen.
Er is dan niet altijd gelijk sprake van een overtreding of nog erger “fraude”. Wel kan je je dan afvragen of er gehandeld is in overeenstemming met hoe het bedoeld is.
Binnen de lijntjes blijven
Uit een presentatie die ik ooit kreeg bij een grote verzekeraar is het mij duidelijk geworden. Ook in de reguliere zorg zijn er zowel verzekerden als hulpverleners die de randen van het betamelijke opzoeken en er af en toe over heen gaan. Tegenwoordig beschikt iedere verzekeraar over een afdeling die daar onderzoek naar doet. Wanneer er iemand heel erg in de fout is gegaan, kunnen we dat vaak min of meer geanonimiseerd in de krant lezen. Het is buiten elke twijfel, dat dit zeer schadelijk voor de gehele betreffende beroepsgroep is.
Toegevoegde waarde complementaire zorg
De complementaire zorg onderscheidt zich van de reguliere zorg vooral door de grote betrokkenheid bij de cliënt. Er is veel tijd en aandacht beschikbaar en niet alleen voor het fysieke of geestelijke probleem, maar ook voor de omstandigheden van de cliënt. De verzekeraar vergoedt vaak maar een beperkt bedrag per dag per consult, waardoor de cliënt voor kosten komt te staan die hij/zij liever niet wil betalen. Het komt dan ook wel eens voor dat de suggestie door de cliënt wordt gedaan, om het consult over twee dagen te verdelen, om twee keer de vergoeding van de verzekeraar op te kunnen strijken.
Een goede en integere therapeut gaat daar vanzelfsprekend niet op in, want dan is sprake van valsheid in geschrifte. Het wordt nog bonter als therapeuten naast hun praktijk ook nog een opleiding geven en de opleidingskosten factureren als consulten. Het spreekt voor zich dat geopenbaarde fraude grote consequenties heeft voor de therapeut. Voor zowel de beroepsvereniging als het register waar de therapeut bij ingeschreven staat, zal onmiddellijk royement de consequentie zijn naast een eventuele strafvervolging door de benadeelde partij. Onjuist handelen is in strijd met dat waar wij voor staan als vereniging en branche waar het gaat over ethiek en integriteit in de complementaire zorg
Kwaliteit geborgd
Koepels en beroepsverenigingen werken voortdurend volop aan het verbeteren en borgen van de professionaliteit van de aangesloten therapeuten. Zonder allerlei malversaties is het al lastig genoeg om het imago van de complementaire therapeut op te poetsen en te laten stralen.
Wees dus waakzaam en blijf altijd integer handelen. Ook als het begrip voor je cliënt de overhand lijkt te krijgen. Je levert dan een bijdrage aan het verder uitbouwen van het vertrouwen door verzekeraars en overheden in ons prachtige vak.
Rob Moeke, Voorzitter