CORONA EN JOUW IMMUUNSYSTEEM

Geplaatst op: 4 juni 2020

CORONA EN JOUW IMMUUNSYSTEEM

home-1920x1200.jpg

Net als bij ieder ander virus is het belangrijk gewapend te zijn met een sterk en gezond immuunsysteem.

Net als bij ieder ander virus is het belangrijk gewapend te zijn met een sterk en gezond immuunsysteem. Het Coronavirus vraagt misschien zelfs nog meer van jouw immuunsysteem. Onder onze leden bevinden zich meerdere experts die hun kennis graag delen. Deze keer is dat Helga Nooij uit Purmerend.

Het was een kwestie van tijd

Het was niet de vraag óf maar de vraag wannéér ons land stevige maatregelen zou gaan nemen om een piekbelasting in de gezondheidszorg te voorkomen. Inmiddels is het duidelijk dat het coronavirus bij veel mensen een gevoel van machteloosheid en angst oproept.
Toch staan we niet volledig machteloos. Er zijn voldoende mogelijkheden om het coronavirus enige weerstand te bieden. Een sterk immuunsysteem is daarbij een heel belangrijke factor. Het zorgt er in veel gevallen voor dat een virusbesmetting met minder ernstige klachten verloopt.

Op welke zaken heb je zelf invloed?

Basisadviezen waarmee je makkelijk en snel aan de slag kunt zijn:

Je voeding

Wie dagelijks voldoende fruit (2-3 stuks) en groenten (minstens 500 gram per dag!) eet, is al heel goed bezig. Je zult misschien denken: zoveel groente, hoe krijg ik dat binnen? In de praktijk blijkt dat eenvoudiger dan je denkt.
De huidige periode, de lente, is daar bij uitstek geschikt voor!
Je vindt de heerlijkste recepten op internet. Denk daarnaast ook eens aan een maaltijdsalade als lunch, of een groente-fruit smoothie als ontbijt. ‘s Zomers natuurlijk heerlijke zelfgemaakte fruitijsjes terwijl de winterperiode bij uitstek geschikt is voor een rijk gevulde groentesoep.

Verder is het aan te raden om meer plantaardige eiwitten te eten dan dierlijke.
Dit betekent het zuivelgebruik verminderen. Gelukkig zijn er tegenwoordig voldoende plantaardige alternatieven.

Eet meer vis, vooral de kleine vette soorten, daar zitten de gezonde vetten in zoals omega-3. Over het algemeen geldt: Biologische voeding is gezonder want het bevat minder gifstoffen en heeft een grotere voedingswaarde.

Drink voldoende water

Het advies is om per dag, per kg. lichaamsgewicht zo’n 30 cc. water te drinken. Dus wanneer je 70 kg. weegt, vraagt jouw lichaam om 2,1 liter water per dag. Wanneer het heel warm weer is en we meer transpireren, is het handig om óók meer te drinken.

Voldoende beweging in de frisse buitenlucht

Deze twee zijn doorgaans prima te combineren en spelen een grotere rol in ons immuunsysteem dan je wellicht in eerste instantie zou verwachten.
Onze energiecellen hebben voldoende frisse zuurstof nodig om voedingsstoffen om te zetten in energie. Dat is precies wat het immuunsysteem goed kan gebruiken!

Het is sowieso belangrijk om dagelijks naar buiten te gaan. Vooral bij zonkracht 3 en hoger geven we ons lichaam de kans om vitamine D aan te maken. Deze vitamine is een essentiële voedingsstof voor ons als mens. In periodes dat er te weinig zon is, is het voor iedereen in Nederland aan te raden om een vitamine D supplement te nemen. De dosering is afhankelijk van je leeftijd. Een orthomoleculair opgeleide therapeut kan je daarbij helpen.

Naast Helga hebben we meer orthomoleculair opgeleide therapeuten onder onze leden, zoals Jack Legierse uit Dinteloord.
En onder onze leden zijn ook voeding- en leefstijlcoaches die je kunnen leren hoe jij jouw immuunsysteem op basis van je volledige leefstijl kunt versterken, zoals Millie van der Heijden in Heusden.
Of therapeuten die gespecialiseerd zijn in eetstoornissen en je hiervan kunnen bevrijden, zoals Charlie Paludanus

Stress, angst en negatieve emoties voorkomen of verminderen

Ons immuunsysteem is gebaat bij voldoende toevoer van energie. Negatieve emoties en stress zijn enorme energie-lekken. Je hebt het vast wel eens ervaren: na een boze bui of grote irritaties ben je vaker meer vermoeid. Ook hiervoor hebben we tips en speelt je leefritme, leefstijl en voedingsadvies een rol, lees maar verder welke tips en waarom.

Daarnaast kan je naast aanpassingen in je leefstijl ook oefeningen doen zoals mindfullness, yoga, meditatie, maar ook EFT. Over EFT schreven we al eerder, omdat je met behulp van EFT kun je stress, angst en belastende emoties verminderen. Naast Helga, gebruikt ook Martin de Witte EFT, waar we een eerdere blog over plaatste en waarin je kan lezen hoe je dat dagelijks zelf toe kan passen.

Een gezond dag-nacht ritme

Ons lichaamssysteem is gebaat bij een regelmatig dag-nacht ritme. Overdag gaat ons sympathisch zenuwstelsel voor ons aan de slag. Dit zorgt ervoor dat we ’s ochtends wakker worden en aan de dag kunnen beginnen. Gedurende de dag zorgt het voor de juiste werking van allerlei energieprocessen.

’s Avonds is het belangrijk om de dag af te bouwen. Hierdoor kan het sympathisch zenuwstelsel tot rust komen en wordt het parasympatisch zenuwstelsel aan het werk gezet. Hiermee start tevens de aanmaak van melatonine zodat je de behoefte krijgt om te gaan slapen. Een goede nachtrust is daarbij van belang.

Gedurende de nacht worden allerlei belastingen (zowel fysiek als emotioneel) van de dag opgeruimd en afgevoerd. Een opgeruimd systeem komt je immuunsysteem ten goede. De twee systemen zijn niet tegelijkertijd actief, maar wisselen elkaar af. Om optimaal te presteren hebben ze baat bij regelmaat.

Voedingsadvies is maatwerk

Uiteraard is ieder mens anders en een voedingsadvies op maat neemt naast bovenstaande basisadviezen ook andere factoren mee.
Een orthomoleculair therapeut houdt rekening met de volgende factoren:

  • Ondersteunen pH waarde
  • Gezond omgaan met elektromagnetische velden
  • Supplementen
  • Laaggradige ontstekingen
  • Darmgezondheid
  • Hoe te vermijden van gifstoffen/chemicaliën

Helga Nooij meet deze factoren via een bioresonantiescan. Daarmee wordt ook duidelijk hoe sterk jouw immuunsysteem is. Bovendien meet ze de mate van stress die je lichaam ervaart en de beschikbare voeding van vitaminen en mineralen in jouw lichaam.

Andere therapeuten die ook jouw gesteldheid kunnen meten zijn Corné Simons in Eindhoven, Renie Rieffe in Arkel, Suzanne Kuiper in Oosterhout, Iris Kok in Berkenwoude en Marcella Westland in Geldrop.

Algemene tip

Merk je dat je verkouden of grieperig wordt?
Neem dan bij de eerste verschijnselen direct een flinke boost vitamine C!

Uit ervaring blijkt …

Nu er meer onderzoek naar Corona wordt gedaan, ontdekken en leren we meer welke specifieke stoffen ons lichaam nodig heeft in het gevecht tegen dit virus.

  • Zorg dat je, naast alle bovenstaande adviezen, voedsel neemt dat rijk is aan zink, selenium en quercetine.

Zink is een voedingsstof die al onze lichaamscellen verbruiken en is daarmee essentieel. Zink vind je o.a in pompoenpitten, chiazaad, pijnboompitten, hennepzaad en lijnzaad. Maar de meeste zink vind je in Oesters.

Selenium, ook wel seleen genoemd, is een belangrijk mineraal dat ook functioneert als antioxidant en komt in heel veel voedingsmiddelen voor. Het ondersteunt je cellen en beschermt tegen beschadiging. In de top van seleniumrijke voeding vind je bovenaan de paranoot, gevolgd door inktvis, tong, tonijn, chiazaad en zonnebloempitten.

Quercetine is een antioxidant dat tot de flavonoïden behoort. Deze stof wordt verondersteld een van de meest actieve ingrediënten te zijn van knoflook.  Daarnaast vind je quercetine in appels, dille, kappertjes, carobvezel, uien, boerenkool, tomaten, broccoli, groene bonen, asperges en bessen.

Voor actuele informatie en de nieuwste gezondheidsadviezen om zelf mee aan de slag te gaan raad ik je aan om ook eens te kijken op deze website

Helga-Nooij

Ik begeleid je op eigen wijzeSoms subtiel confronterend, dan weer speels en onderzoekend, maar altijd vriendelijk en aandachtig.”

Praktijk Helga Nooij
Praktijk voor Coaching en psychosociaal therapie, Bioresonantie en Orthomoleculair advies.

Bron: Website van VIV Lid Helga Nooij