Tension  & Trauma Releasing Exercises;  leer in 1 dag deze zelfhulpmethode

Tension & Trauma Releasing Exercises

TRE is vrij vertaald een zelf-hulp methode om (chronische) spanning en stress te verlagen. Ook stress die mogelijk is opgelopen als gevolg van een trauma. TRE helpt het lichaam zichzelf te herstellen.
TRE maakt een cliënt bewust van zijn/haar eigen natuurlijke herstelmechanisme. Eenvoudig gezegd; ontladen van spanning kan iedereen zélf, mits je dit op een veilige manier doet.
Bij TRE leer je een cliënt zélf te reguleren míts hij/zij dit op een veilige manier kan. Hier zit hem juist de crux en is tevens ook de meerwaarde voor therapeuten, coaches of andere professionele begeleiders.
Mensen met trauma of met hechtingsproblematieken zijn vaak uit balans en over-geactiveerd. .

Leren ontladen

Veel mensen hebben het idee dat het bij TRE gaat om trillen. Dit is echt een misverstand. TRE gaat 20% over leren ontladen en 80% over leren zelf-reguleren. Mensen zijn zich vaak onvoldoende bewust hoe vaak en hoe snel ze over ge-activeerd raken.

Tijdens deze nascholing leer je signalen van (over-)activatie herkennen en direct ook hoe je deze fysiek, emotioneel én mentaal tijdig kunt reguleren. Het is een basis-voorwaarde (voor álle therapie- en begeleidingsvormen) om veilig te kunnen ontladen.

Eenvoud en complexiteit

Bij TRE is het de bedoeling dat mensen leren om op 3 niveaus veilig te ontladen en te reguleren. Dit lijkt eenvoudig. Echter, signalen zijn soms zo heel klein waaruit blijkt dat een lichaam al over-geactiveerd is. De 3 niveaus van ontladen zijn;

 1. Fysiek
 2. Emotioneel
 3. Mentaal

Regelmatig is het verlangen van een cliënt zó groot om spanning, stress en emoties te ontladen dat het lichaam tijdens een sessie tè heftig ontlaadt en loslaat! Er ontstaat dan over-activatie van het zenuwstelsel. Hierbij zorgt het ego van een cliënt zélf, weliswaar onbewust, voor de onveiligheid. Het gevolg is dat de cliënt tevreden de deur uitgaat maar eigenlijk is er niets ontladen en niets opgelost. Doordat de release, ontlading te heftig is verlopen, ontlaadt het lichaam niet. Hier is inzicht in zelf-regulatie nodig. Bij TRE gaat het voor 80 % over zelf-regulatie.

Al met al zéér interessant om TRE in zijn eenvoud te kunnen ervaren maar toch ook complex om iemand goed te kunnen begeleiden hierin. Voor een professionele begeleider is het dus óók erg belangrijk om alle signalen van over-activatie te leren herkennen en hiernaar te handelen!

Andersom is ook mogelijk en door allerlei sabotage-/overlevingsdynamieken lukt het soms niet om een cliënt in een release te krijgen (SER). TRE zorgt voor een nuttige en natuurlijke by-pass! TRE kiest de lichamelijke ingang voor ontlading, waarbij we zoveel mogelijk uit de emotie en uit de dialoog blijven. TRE is dus vooral een lichaamsgerichte benadering, lijfwerk. 

Voordelen TRE

 • Iedereen kan het. 
 • Individueel én in groepen te begeleiden
 • Cliënt hoeft niet naar de inhoud en emoties (geen herbeleving).
 • Na korte begeleiding kun je het zelf, dus goedkoop.
 • Overal, zelfstandig, liggend, zittend en staand toe te passen.
 • Goed te combineren met andere therapie/begeleiding.
 • Verantwoordelijkheid leg je bij de cliënt jezelf.
 • Geen negatieve neven effecten, mits….

Wat levert het je op?

Je leert hoe je jouw cliënten kan ondersteunen in het reguleren van de stress die loskomt tijdens een consult en het heel snel herkennen van een overactiviteit hiervan bij een cliënt. Aan het einde van de dag kan je de inzichten meenemen en een aantal handvatten en eenvoudige lichaamsgerichte oefeningen toepassen in je eigen consulten.

Het zelf begeleiden van een TRE-sessie leer je in de 1-jarige opleiding.

Voor wie is de TRE workshop?

Voor vitaliteitsprofessionals die mensen begeleiden vanuit een begeleidende, coachende of therapeutische achtergrond, niet-leden & VIV leden.

Praktische informatie

Kosten: € 125,= inclusief dagarrangement.
Tijd: 09.30 – 17.00 uur
Locatie: Hajé Nieuwegein
Aanmelden via: info@vivnederland.nl

Bij deelname ontvang je vooraf een (medische) intake lijst.

Het intake format dien je vooraf in te sturen voor de trainer en mag je ná de workshop zelf ook gebruiken voor je eigen cliënten.

Programma

 • Intro, specifieke vragen voor deze dag?
 • Hoe begeleid je zónder naar de inhoud te gaan?
 • 3 niveaus voor (zelf-)regulering
 • De stressbarometer + oefening
 • Poly Vagaal theorie
 • Doel en nut medische intake formulier
 • 2 x TRE sessie (ochtend + middag)
 • Parasympathisch ventrale oefeningen
 • Helpende inzichten vandaag voor jou als professional?
 • Evaluatie / vragen